CALA RAJADA

La llampuga clou una temporada excepcional

Demà la Mostra de Cala Rajada n'oferirà una tona a més de 4.000 comensals

Margalida Bonnín
12/10/2013
2 min

Cala Rajada.La temporada de la pesca de la llampuga, que ja és a les acaballes, pot rebre el qualificatiu d'"espectacular", segons apuntà ahir Joan Mercant, el patró major de la confraria de pescadors de Cala Rajada. Les causes a les quals apunta són diverses i imprecises: "Potser pels corrents, per la temperatura de l'aigua o altres factors que no es poden controlar", diu. De moment, a tota l'illa s'han pescat més de cent tones d'aquest peix blau que a les Balears només es comercialitza a Mallorca i que forma part de la cuina tradicional d'altres indrets de la Mediterrània com Malta o Sicília. Més de la meitat de les captures s'han dut a terme per part dels pescadors de la confraria gabellina i està previst que la temporada acabi definitivament a finals d'octubre.

Demà, la XII Mostra de la Llampuga de Cala Rajada tornarà a posar el colofó a la temporada. Està previst que s'hi serveixi una tona de peix en diferents receptes a més de 4.000 comensals. Com en edicions anteriors, hi haurà plats tradicionals, com la llampuga fregida amb pebres o l'arròs amb llampuga, i altres receptes innovadores i de fusió. Els encarregats són els sis hotels participants, dos restaurants locals i la Confraria de Pescadors.

Aquesta mostra, segons explica Lluís Rocha, president de l'Associació Hotelera de Capdepera, que n'és la principal promotora, ha influït en la revaloració del producte. "Quan començàrem, fa dotze anys, la llampuga costava tan sols un euro el quilo i avui sol estar entre 7 i 8 euros".

El programa de la XII Mostra de la Llampuga s'ha adaptat a la situació econòmica i hi participaran onze restaurants en lloc de vint, com era habitual. Tot i això, s'ha apostat per altres recursos que permetin aprofitar la instal·lació muntada, com és la nit de tapes d'ahir i l'oktoberparty (festa de la cervesa) que hi tindrà lloc avui. Demà, la mostra estarà oberta de les 12 a les 16 i de les 18 a les 22 hores. L'entrada costarà 4 euros per a tot el dia i els plats tindran un preu de 2 euros cadascun.

Pesca sostenible

Malgrat que aquest esdeveniment ha contribuït a donar a conèixer el producte, el factor que ha estat clau en la seva revaloració en el mercat és la regulació de la pesca que du a terme la confraria des de fa cinc anys i que limita els dies de pesca i la quantitat permesa, i té com a resultat una millora en les vendes a canvi de manco feina. A aquest sistema s'hi han sumat, des de fa dos anys, la resta de confraries de Mallorca. D'aquesta manera, diu Mercant, s'ha aconseguit regular el preu del producte i, de rebot, el dels altres peixos, ja que si la llampuga tingués un preu massa baix això també faria devaluar el de les altres espècies.

La pesca de la llampuga es fa amb el sistema de capcers, una pràctica artesanal i molt poc agressiva. Consisteix en un sistema de capses o suros flotants, decorats amb branques, que s'aguanten al fons marí amb pedres. La llampuga va a relaxar-se sota l'ombra que fa el capcer i és llavors que s'aprofita per pescar-la. En començar la temporada, la confraria sorteja les zones de pesca a les vuit barques que es dediquen a la llampuga a Cala Rajada.

stats