Part Forana 29/04/2022

L'Ajuntament de Manacor declararà cinc dones i tres homes fills il·lustres i predilectes del municipi

Catalina Riera Roig, Joan Riera Ferrari, Aina Sansó Rosselló i Lluïsa Fuster Cortès, Cristòfol Pastor Noguera, M. Montserrat Ferrer Oliver, Sebastià Sansó Barceló i Margalida Cortès Fons seran els guardonats

ARA Balears
1 min
Reunió dels partits de l'Ajuntament de Manacor per seleccionar els Fills il·lustres i predilectes del municipi

PalmaL'Ajuntament de Manacor ha anunciat aquest divendres que declararà cinc dones i tres homes fills il·lustres i predilectes del municipi: Catalina Riera Roig, Joan Riera Ferrari, Aina Sansó Rosselló i Lluïsa Fuster Cortès (fills il·lustres), i Cristòfol Pastor Noguera, M. Montserrat Ferrer Oliver, Sebastià Sansó Barceló i Margalida Cortès Fons (fills predilectes). Segons han detallat a través d'un comunicat, l'acord s'ha assolit aquest matí per unanimitat de tots els grups municipals.

El Consistori ha explicat que està previst que l'acte de reconeixement dels fills predilectes es faci a final d'octubre i a principi de novembre es reconeguin els fills il·lustres. El batle de Manacor, Miquel Oliver, ha defensat que des del moment en què Manacor va començar l'escomesa de fer aquest reconeixement, "sabíem que teníem aquest deute, ens tocava continuar la feina iniciada l'any 2018 amb el reconeixement de Guillem d'Efak i Miquel Brunet com a fills il·lustres i Maria Antònia Oliver i Antoni Parera Fons com a fills predilectes, però la pandèmia ho ha complicat tot i ara feim efectiva aquesta voluntat".

"Volem que sigui un reconeixement al més ampli possible, que reflecteixi el Manacor actual. I per això, s'han de reconèixer i tenir molt en compte, també, les dones. Tots vàrem coincidir, i vull agrair la predisposició de tots els portaveus que en molt poc temps ha derivat en la proposta que avui presentam amb el màxim consens", ha sentenciat el batle manacorí.

Fills Il·lustres
  • 1. Lluïsa Fuster Cortès Mestra de Primer Ensenyament des de l'any 1929, va ser mestra de Manacor. La senyora Lluïsa és un referent en l’educació del municipi. L'Ajuntament ha destacat que amb la seva tasca posà en valor l’Escola Pública, tant en temps de la República com de la dictadura de Franco. Va exercir a Sa Graduada i encara avui és un referent per a diverses generacions. Guillem d'Efak, que va ser alumne seu, la recordà sempre amb molta estima i agraïment, i deixà emprenta a la seva obra.
  • 2. Aina Sansó Rosselló Mestra, musicòloga i experta en cultura popular de Mallorca. Aina Sansó va ser, juntament amb Maria Coloma Gelabert i Maria Galmés, una de les tres recuperadores de la dansa dels Cossiers a Manacor, actualment custodiada per l'Escola de Mallorquí de Manacor. La recuperació de la dansa dels Cossiers a Manacor ha estat una fita col·lectiva, possible gràcies a persones amb noms i llinatges. D'aquesta manera l'Ajuntament de Manacor reconeix la labor d'Aina Sansó i la dedicació de tota una vida a la cultura popular.
  • 3. Joan Riera Ferrari Pintor. El 1962 exposà per primera vegada al Centre Cultural de Manacor. La seva obra aconseguí el reconeixement internacional. L'Ajuntament l'ha qualificat com un artista atrevit, trencador, innovador. Riera Ferrari ha fet una contribució impagable les arts plàstiques i a l'art contemporani.
  • 4. Catalina Riera Roig Actriu i membre fundadora de la companyia teatral Els Capsigranys, fundada a Manacor l'any 1982. L'Ajuntament ha destacat que els Capsigranys sembraren la llavor del Teatre en majúscules a Manacor. "Els Capsigranys no hagueren estat possibles sense Catalina Riera, pel que Manacor vol reconèixer el llegat que deixa, havent-se convertit en capital del teatre a Mallorca" han detallat en el comunicat.
Fills predilectes
  • 1. Margalida Cortès Fons La feina de na Margalida Cortés sempre ha estat al costat dels més desfavorits. Va ser presidenta de la Creu Roja de Manacor i també ha col·laborat de manera desinteressada i inscansable amb els Serveis Socials de Manacor, amb les Monges Benedictines i amb Can Gazà, entre d'altres. La seva voluntat de servei públic també va fer que durant un mandat fos regidora de l'Ajuntament de Manacor.
  • 2. Sebastià Sansó Barceló Investigador incansable, exemple per a molts: mentre encara feia feina al Banesto, es va llicenciar en Història a la UIB. Dedicà la seva tesi a la indústria de les perles a Manacor i el seu llibre sobre els fusters de Manacor és indispensable per entendre el Manacor contemporani.
  • 3. M. Montserrat Ferrer Oliver L'Ajuntament de Manacor ha destacat que "sempre ha estat una dona avançada al seu temps": va ser secretària comercial d'alta direcció i relacions públiques de l’empresa manacorina Majorica durant 28 anys. Era una alta executiva quan el món empresarial era patrimoni exclusiu dels homes. Va entrar a l'empresa el 1969 i ben aviat va escalar posicions, demostrant la seva capacitat i vàlua. L'Ajuntament de Manacor reconeix la seva trajectòria a l'hora d'impulsar la indústria de Manacor a dalt de tot.
  • 4. Cristòfol Pastor Noguera (Pífol) "En Pífol és un home savi, i no només ho és pels seus 102 anys". Al llarg de la seva vida s'ha dedicat a la cultura, a la pintura, al dibuix i al teatre. Va ser regidor de Cultura de l'Ajuntament de Manacor el 1991. En Pífol és Manacor i Manacor li deu moltes coses. Memòria viva de tot un segle, el seu sentit de l'humor l'ha acompanyat sempre.
stats