Residus
Part Forana 17/08/2022

Junts Avançam denuncia l’abocament de tones de runa i restes de demolició a Formentor

La coalició ha advertit l’Agència de Defensa del Territori i la Conselleria de Medi Ambient que s'està deixant aquest material derivat de la reforma de l’hotel Formentor en aquesta zona protegida

ARA Balears
2 min
Un dels abocaments de runes a Formentor.

PalmaJunts Avançam ha avisat l’Agència de Defensa del Territori, qui ostenta les competències de disciplina urbanística dins sòl rústic, i la Direcció General de Residus de la Conselleria de Medi Ambient de l’abocament de milers de tones de runa i restes de demolició en una zona protegida de Formentor. Segons la coalició, el nombre de camions que ho transporten és "elevadíssim" i ho fan "diàriament" a uns centenars de metres de l’actual aparcament, anant cap al far.

A més, Junts Avançam ha advertit que el material abocat és el derivat de la demolició de l’hotel Formentor, el qual teòricament està en procés de reforma i ampliació. "El lloc on es dipositen les restes està classificat com a sòl rústic protegit, amb la categoria d’Àrea Natural d’Especial Interès, d’acord amb la Llei d’espais naturals, i està qualificat de Paratge Natural", ha apuntat la coalició en un comunicat. De fet, aquesta zona està declarada Patrimoni de la Humanitat en la categoria de Paisatge Cultural per la Unesco des del 2011 per la seva riquesa natural i cultural.

D'aquesta manera, Junts Avançam ha recordat que l’abocament de runa a la zona protegida de Formentor ha de tenir autorització municipal de la Conselleria de Medi Ambient i del Consell Insular. Segons la coalició, aquests fets suposen, entre altres normes legals, l’incompliment de: la Llei d’urbanisme de les Illes Balears, la Llei d’espais naturals, les Directrius d’Ordenació del Territori, la Llei de conservació de la naturalesa de les Illes Balears, el PORN de la serra de Tramuntana i la Llei de residus de les Illes Balears. Per això, Junts Avançam ha reclamat l'actuació per part de les administracions per aturar aquesta activitat i per restaurar la zona feta malbé.

stats