Part Forana
Part Forana 12/04/2024

Els joves del Pla de Mallorca reprenen la marxa

“Ens hem adonat que al Pla els joves estan molt adormits. No hi ha activitats que ens aglutinin“

Joan Socies
3 min
Presentació de la iniciativa

ManacorPla de Mallorca en marxa fou una associació que dinamitzà els joves del Pla durant un bon grapat d’anys. Ara, els joves d’avui en dia han decidit tornar a activar l’entitat.

Biel Bauçà, Maria Magdalena Riutort i Margalida Agnès Pastor han estat qui ens han explicat la posada en marxa de l’associació que es presentarà aquest dissabte a Maria de la Salut. El sus va venir un poc esperonat per la gent que hi estava involucrada fa uns anys i “ens punyien per agafar-ne el relleu, però principalment ho hem tornat a activar per la necessitat que vèiem que hi ha a l’interior de Mallorca, sigui per l’emergència lingüística, la falta d’oci alternatiu pels joves o no tan joves i també per un tema cabdal com pugui ser l’habitatge, que viu una situació critica al Pla”.

“Volem demostrar que els joves no estam desconnectats de la realitat i en aquest cas, com és l’habitatge, estam molt preocupats per aquest fet. Està tot enfocat al turisme, és dona més prioritat al turisme que no a l’accés a l’habitatge dels joves”, assenyalen. Una situació que indiquen que es viu en tots els pobles del Pla, però també al foravila de la comarca. “Els terrenys de cultiu es destinen a parcs solars i els habitatges als estrangers. Estam venent la nostra terra”, asseguren.

“Ens hem adonat que al Pla els joves estan molt adormits. No hi ha activitats que ens aglutinin“. Aquests motius han fet que “troben necessari que els joves del Pla ens moguem per aquests temes i ens donem a conèixer, que la societat vegi que estam preocupats pel nostre futur, el nostre present”.

De moment, en el grup impulsor de la posada en funcionament de Pla de Mallorca en marxa no hi ha gent de tots els pobles, tot i que hi ha una bona representació del Pla. Així, per ara hi ha joves de Petra, Maria, Montuïri, Vilafranca, Porreres o Costitx. “Nosaltres crèiem que a poc a poc quan es vegin les activitats que anirem fent, la gent s’interessarà per formar-hi part. Cal dir que ens poden contactar a través de les xarxes socials i que tothom que en tingui ganes és benvingut, no ens hem marcat cap franja d’edat”.

“Estam ben animats per anar fent activitats que puguin estirar els joves. Volem combinar l’oci amb l’activisme. Volem que sigui un punt de trobada per compartir idees, xerrar i que sigui assembleari. També anirem rodant per tot el Pla amb les activitats per poder-nos acostar a tots i cada un dels joves”.

La immigració o el feminisme són altres dos temes que volem posar aquests joves damunt la taula. “Pensam que també pot ser un punt de referència pels nouvinguts que puguin trobar un espai per conèixer la nostra cultura, la nostra llengua… i aquesta manera de ser que tenim al Pla, on encara pots anar a fer un cafè en català, anar a comprar el pa, coses tan minses que aquí, al Pla, encara són normals. Volem ser porta de benvinguda”.

Pel que fa al feminisme assenyalen que “aquesta associació vol estar i estarem molt involucrats en els drets de les dones, no només és fer país i la llengua, també ens hi posam amb el feminisme. Per exemple, volem tractar temes com pugui ser, per exemple, el tema de les cossieres de Montuïri”.

Presentació

Aquest dissabte, dia 13, es presenten en societat amb una taula rodona i un concert. Serà a Maria de la Salut, a partir de les 19 hores, al casal de Cultura del municipi. A la taula rodona hi haurà un debat entre nous i antics membres de l’entitat. Després s’ha previst sopar i el concert de Coça. Finalment, la festa acabarà al Pub Es Fixo, de la mateixa vila de Maria.

stats