Part Forana 12/06/2018

Gresca entre El Pi i el PP a l'Ajuntament de Manacor per la llengua catalana

La portaveu conservadora encén el ple en dir que el recurs de Salom contra Pollença fou una decisió "de caràcter jurídic"

Miquel Barceló
2 min
Maria A. Sansó, actual portaveu del PP a Manacor, i l'exbatle Pedro Rosselló, ara regidor de Medi Ambient.

ManacorL'ala més anticatalanista del PP manacorí va calar foc al ple d'aquest dilluns i sacsejar el pacte de govern amb El Pi, a compte de la llengua. En resposta a una moció d'El Pi, que defensa "el foment de l'ús de la nostra llengua en tots els àmbits de la societat", la portaveu conservadora, Maria A. Sansó, va assegurar que el polèmic recurs de la delegada del govern central a les Illes Balears, Maria Salom, contra el reglament de Pollença que subvenciona la retolació en català des de fa vint anys, fou una "decisió de caràcter jurídic", que el PP no entraria a valorar.

Sansó, que en un plenari passat ja assegurà que alguns professors d'instituts de Manacor "adoctrinaven" els alumnes en un vessant catalanista, encengué la metxa en assegurar que la moció presentada al plenari per la batlessa era "per entrar en confrontació". I durant el tens debat, també va anunciar que el PP estarà en contra de qualsevol intent de canviar el nom de l'Escola Municipal de Mallorquí pel d'Escola Municipal de Català, tal com va demanar l'escriptor Bernat Nadal, després de rebre el Reconeixement de Mèrits de l'entitat, divendres passat.

Aquest posicionament deixà el PP tot sol enmig d'una gresca en què Catalina Riera li recordà a Sansó que ella mateixa va deixar el partit conservador, la legislatura passada, precisament per l'ofuscació del partit conservador contra la llengua catalana. "Tanta de sort que se n'han anat -del govern central-, que si no aplicarien el 155 i se plantejarien llevar l'Estatut" d'Autonomia, va afegir Riera, visiblement molesta per l'actitud de la portaveu del PP.

Valors en joc

Per a la batlessa, salvaguardar la llengua pròpia "és una qüestió de defensa de valors" i li enflocà a Sansó que hi ha moltes persones del PP "que no serien capaces de dir el que vostè ha dit". Riera insistí i subratllà que la moció que presentava El Pi, per al foment de la llengua catalana, donava ple compliment a l'Estatut d'Autonomia i a la Llei de normalització lingüística consensuada en el seu moment. "Tots pensam saber més que els juristes. A mi no m'ha de donar lliçons de valors. Ho tenim clar", li respongué pujant el to la portaveu conservadora.

Per al PSOE, segons Núria Hinojosa, "aquest és un debat ja desfasat" i acusà el PP de "crear confrontació amb la llengua". Hinojosa es manifestà a favor del canvi de nom de l'Escola de Mallorquí. "Què feis El Pi governant amb el PP?", es demanà el portaveu de MÉS-Esquerra, Sebastià Llodrà, abans de respondre a Sansó que "el nom de l'Escola de Mallorquí no el decidirà el PP, que hi té dos tristos representants". Llodrà, abans de tancar el tens debat, va dir al PP i El Pi que esperava que la polèmica "no limiti la vostra acció de govern".

El PP es queda sol

Finalment, el ple, per desset vots a favor (El Pi, MÉS-Esquerra, AIPC, PSOE i Volem) i quatre abstencions (PP), aprovà la moció d'El Pi, "pel foment de l'ús de la nostra llengua en tots els àmbits de la societat, especialment, als comerços i empreses, mitjançant ajuts materials o tècnics". Amb el debat, el PP i El Pi s'han tirat de la llengua i han reobert les ferides que a l'anterior legislatura acabaren amb un trencament del partit conservador a Manacor.

stats