Part Forana 19/01/2022

El Govern ofereix una ajuda per a energia sostenible als municipis de menys de 5.000 habitants

Les subvencions es dirigeixen als ajuntaments, però també a empreses i particulars

ARA Balears
2 min
La instal·lació fotovoltaica de l'edifici del Govern del polígon de Son Rossinyol.

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presentat aquest dimecres les ajudes per a la transició energètica a 26 municipis de les Illes Balears de menys de 5.000 habitants centrades en els eixos d’estalvi i eficiència energètica, la implementació de renovables i la mobilitat elèctrica. Aquesta subvenció està dividida en dues línies d'actuació, per a entitats públiques i també per a empreses i particulars, segons ha informat el Govern.

Concretament, els municipis inclosos que poden optar a aquests ajuts són Escorca, Estellencs, Banyalbufar, Deià, Fornalutx, Ariany, Búger, Costitx, Lloret de Vistalegre, es Migjorn Gran, Mancor de la Vall, Santa Eugènia, Valldemossa, Puigpunyent, Sant Joan, Maria de la Salut, Llubí, Campanet, Petra, Montuïri, Sencelles, Vilafranca de Bonany, Sineu, Selva, Consell i Ferreries. Així mateix, els municipis amb menys de 20.000 habitants amb entitats menors de 5.000 habitants són ses Salines, es Mercadal, Sant Joan de Llabritja, Sant Lluís, Sant Llorenç des Cardassar, Formentera i Santanyí. 

Per una banda, la primera línia d'ajuda és per al Desenvolupament Urbà Sostenible i està adreçada a les entitats locals amb l'objectiu d'impulsar actuacions en l'àmbit local com posar plaques a cobertes, millorar l'eficiència d'edificis o renovar la flota de vehicles, entre d'altres, i té un pressupost inicial de gairebé 800.000 euros. Així ho ha explicat el Govern a la reunió en què han participat representants de la FELIB; dels consells insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera; d’Asinem, així com dels ajuntaments implicats.

D’altra banda, la segona línia de subvencions és la del programa de Rehabilitació Energètica d'Edificis Existents, que es dirigeix tant a entitats locals com a particulars i empreses, i que té com a objectiu renovar el parc edificat per fer-lo més eficient i renovable, estalviar energia i millorar el confort climàtic. Cal assenyalar que la convocatòria es va obrir el passat 27 de desembre i té un pressupost inicial de més de 500.000 euros.

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat que l’objectiu de les subvencions és aconseguir la reducció del consum d’energia primària no renovable d’un 30 per cent i millorar la qualificació energètica en almenys una lletra. En aquest sentit, ha apuntat que els beneficiaris serien particulars, és a dir, persones físiques, comunitats de veïns, comunitats ciutadanes d’energia; empreses, i administracions.

stats