Medi Ambient
Part Forana 31/08/2022

El GOB denuncia les condicions en què es troben les praderies de posidònia del Port de Sóller

L'entitat ha tancat aquest dimecres la quarta edició de la Campanya SOS Posidònia al municipi i ha apuntat els principals problemes mediambientals que hi ha a la zona

ARA Balears
2 min
Posidònia arrabassada per una àncora a la badia de Sóller.

PalmaEl GOB ha tancat aquest dimecres la quarta edició de la Campanya SOS Posidònia al Port de Sóller, després de passar per quatre platges i clubs de vela de l'illa. Des de l'entitat han denunciat la situació de la badia del municipi, que és on ha finalitzat la iniciativa, on les praderies de posidònia estan en risc per "la sobrecàrrega de població, els vessaments provinents de depuradores que superen la seva capacitat de càrrega, el trànsit nàutic tan elevat que es produeix a l’estiu i els fondejos il·legals".

El col·lectiu ha apuntat en un comunicat que "aquesta combinació de pressions posa en risc la conservació de l'hàbitat" i, per això, han aprofitat el tancament de la campanya en aquest indret "per fer una actuació de denúncia activa de les condicions en què es troba la badia". Segons el GOB, el trànsit d’embarcacions que hi ha a la badia i que arriba fins a la platja per deixar i recollir persones al llarg del dia afecta el sediment continuadament. A més, moltes de les embarcacions hi alliberen les aigües grises.

Altres factors que han destacat des de l'entitat és "la quantitat de fangs que arriben dels torrents quan plou" o "l’arena artificial i menys densa que es troba a la platja, que acaba a l’aigua sense arribar a sedimentar bé". També han assenyalat les embarcacions fondejades de manera permanent a la praderia més propera de la vorera: "Es troben allà amb mort il·legal des de fa anys, com ara àncores, pedres, trossos de marès o blocs de ciment que fixen l’embarcació al fons directament sobre la posidònia, fet que n'afavoreix la degradació".

D'altra banda, el GOB ha afirmat que es fan "fondejos directes" sobre la praderia situada enmig de la badia. Per això, el col·lectiu ha demanat la regularització d'aquestes il·legalitats "amb urgència", a més "d'un major control que eviti els abocaments a la mar". D'aquests abocaments, ha dit l'associació, molts són fecals i "posen en risc l’ecosistema marí i la seguretat dels banyistes". Amb tot, han fet extensiva aquestes peticions a tot el territori: "La massificació ens està portant impactes sobre el medi marí que són intolerables, hem de començar a entendre que la capacitat de càrrega de les Illes ha estat sobrepassada".

stats