Part Forana 13/03/2019

El Govern programa nou recerques de represaliats pel franquisme

Les primeres intervencions seran a les fosses de Porreres i Sencelles

Ara Balears
2 min
Les víctimes de la fossa de Porreres tornen avui a ca seva

PalmaEl Govern ha programat nou recerques de represaliats pel franquisme a les Illes durant el 2019 i el 2020. Així ho ha anunciat aquest dimecres la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears.

Una de les primeres intervencions serà la tercera fase de Porreres, durant la qual s’intervindrà en una zona enjardinada que està situada al costat de la fossa oberta el 2016. Cal recordar que la intervenció en la fossa principal es troba en aquests moments paralitzada per instàncies judicials.

La segona fase del cementeri de Sencelles continuarà amb la tasca de trobar tres cossos. La tasca es va començar el passat octubre sense resultats. No obstant això, s'intervindrà en altres zones del cementeri on, segons testimonis orals, podria trobar-se la fossa.

Segona fase del cementeri vell d’Eivissa

En el cementeri vell d’Eivissa, ses Figueretes, segons testimonis orals, se sap que hi va haver un enterrament en el passadís central que dona entrada al cementeri, així com a la zona del cementeri no catòlic. Es creu que hi ha unes 75 persones enterrades a les fosses comunes del cementeri vell. Aquest fossa ha estat investigada pels membres del Fòrum per la Memòria d’Eivissa i Formentera. Això s'investigarà en la segona fase.

Cementeri de Son Coletes, Manacor

Durant els anys 50 es va decidir tancar el cementeri de Son Mas i es varen triar Son Coletes i terrenys pròxims per al nou cementeri, que va ser inaugurat l’any 1953 i que avui dia continua actiu com a cementeri municipal de Manacor.

Hi ha testimonis que afirmen que en fer les obres de transformació, els terrenys varen ser remoguts i les restes d'ossos trobades foren traslladades a diferents osseres. No obstant això, l’estudi de viabilitat ha donat positiu i la importància històrica dels fets succeïts i l’elevat nombre de víctimes fa que s’intervingui en el cementeri.

Cementeri de Bunyola

Després de fer un estudi de viabilitat que va donar positiu, s’exhumarà la fossa situada al cementeri del municipi. S’espera trobar-hi 10 persones identificades i 5 sense identificar. L’historiador Xavier Margais ha estat l’encarregat de la investigació de la fossa de Bunyola.

D'altra banda, s'intentaran trobar les restes d'un represaliat en el cementiri de Valldemossa. Al de Santa Maria, s'intervindrà un nínxol particular on, segons un testimoni oral, va ser enterrat un assassinat per franquisme.

stats