Part Forana 24/07/2023

L'extrema dreta guanya vots a la meitat dels municipis de les Balears

Els pobles de més de 20.000 habitants han fet un gir cap al bloc conservador: a 12 de 13, el PP ha estat la força més votada

2 min
Imatge de la jornada electoral del 23-J.

PalmaMalgrat que ha perdut un escó respecte de les eleccions generals de novembre de 2019, Vox ha guanyat vots a la meitat dels municipis de les Balears. Tot i que l'increment és de 1.093 vots, l'extrema dreta n'ha sumat més a 32 de 67 municipis de les Illes. Entre ells, Algaida, Campanet, Manacor, Inca i Santa Maria, que són considerats feus de l'esquerra i on, de fet, actualment hi ha batles i batlesses progressistes.

Escorca és l'únic municipi de l'arxipèlag on el PP i Vox sumen més del 80% dels vots i on les dues primeres forces més votades són de dretes. En canvi, al poble veí de Deià Vox només ha augmentat un vot respecte del 2019. El batle de Deià, Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca), ha assegurat que està "orgullós" del seu municipi.

A la majoria de municipis de les Balears, els dos partits més votats han estat el PP i el PSOE i, a més d'Escorca, només Campanet, Deià i Esporles en són excepcions. En aquests tres casos, el partit amb més força ha estat Sumar-MÉS i el segon, el PP. El PSOE també ha crescut en vots respecte dels darrers comicis estatals, però no tants com el PP. En concret, els socialistes han sumat 35.567 paperetes més.

El PP, la força més votada

Els resultats electorals del 23-J han tenyit de blau les Balears: el Partit Popular ha estat la força més votada a 53 dels 67 municipis (un 80%). La formació liderada per Marga Prohens ha aconseguit un total de 178.715 vots, 74.993 més que a les eleccions del 2019. Precisament, els pobles de més de 20.000 habitants han fet un gir a la dreta i el PP n'ha recuperat 12 de 13, ja que el 2019 tots, a excepció de Santa Eulària des Riu, van ser del PSOE.

L'augment de vots del PP s'ha vist reflectit també en els municipis amb ajuntaments progressistes que per a les eleccions estatals han votat el PP. De fet, dels 18 municipis de Mallorca on el bloc d'esquerres va ser la força més votada i on hi ha ajuntaments progressistes, n'hi ha més de la meitat (11) on en el 23-J el PP ha estat la formació amb més vots. Es tracta d'Algaida, Formentera, Inca, Lloret de Vistalegre, Lloseta, Llubí, Manacor, Montuïri, sa Pobla, Sant Joan i Santa Maria del Camí.

El PP, però, no és l'únic partit que ha augmentat el nombre de vots respecte del 2019. També ho han fet el PSOE, Vox i Sumar MÉS (aquest últim partit es compara amb la suma dels resultats electorals de Podem-EU, MÉS-Esquerra i Más País). De fet, la participació a les Balears ha augmentat un 1,18% en comparació amb fa quatre anys, un fet que explica per què gairebé tots els partits han augmentat els vots.

stats