Les dones del Migjorn ja tenen casal i espai propi a Felanitx

L'Estació Etnològica acull el Centre d'Igualtat i Assessorament comarcal, que han enllestit el Consell de Mallorca i l'Ajuntament

Que cap dona se senti desemparada i tingui un lloc on acudir en demanda d'auxili o qualsevol tipus d'assessorament quant a drets i igualtat, en la lluita contra qualsevol tipus de violència de gènere. Aquest és el missatge transmès des del departament de Participació Ciutadana del Consell de Mallorca, que aquest dijous ha estrenat un nou Espai Dones a l'Estació Etnològica de Felanitx. El centre, el quart que s'ha obert en dos anys, ha de donar cobertura a tota la comarca del Migjorn de Mallorca ( Campos, Llucmajor, ses Salines, Santanyí i Felanitx), a l'espera que la institució insular n'habiliti un parell més durant el 2018, segons ha avançat el conseller Jesús Jurado.

Tot un conjunt d'activitats reivindicatives en favor de la dona ha complementat l'acte inaugural, al qual ha assistit també el batle, Joan Xamena; la directora insular d'Igualtat del Consell, Nina Parrón, i la regidora d'Afers Socials, Isabel Montero. L'Espai Dones oferirà un calendari d'activitats, xerrades, exposicions, etcètera, que ja han començat amb l'estrena de les dependències a l'Estació Etnològica.

Nina Parrón ha agraït la presència del col·lectiu Dones del Llevant, de la zona de Manacor, i ha convidat a "aprofundir en la solidaritat entre les associacions feministes". Jurado ha refermat el compromís del Consell de crear una xarxa a tota l'illa, que no veu difícil assolir, "amb la col·laboració institucional" del nivell que ha trobat a Felanitx. El batle Xamena també s'ha referit a l'Espai Dones: és "una fita important disposar d'un centre que servirà per assessorar en matèria d'igualtat".

Un diàleg entre glosadores a càrrec de   Antònia Nicolau i Cati Eva Canyelles, referit a la violència de gènere i la necessitat que hi hagi unió entre les dones, ha seguit l'acte d'estrena de l'Espai. El Centre ha presentat també una sala amb una exposició col·lectiva d'artistes amb la temàtica 'Som dona, som art', en la qual han participat Neus Montserrat, Vichy Pérez, Margarita Fonollá, Yolanda Rodríguez, Olga Fontales, Laura Pascual, Nadia Stoiser, Doris Duchel-Bauer, Silvia Brégar i Maria Antònia Barceló.

La historiadora Bel Peñarrúbia, amb el títol' Felanitx: femení plural, femení singular', ha pronunciat una conferència sobre les dones felanitxeres. I com a tancament de l'acte s'ha ofert el projecte musical 'Vers endins', amb Glòria Julià, Víctor Leiva, Joan Carles Vaquer, Toni Duarte i Marc Grimalt, una combinació d'estils prou divertida, amb reinterpretació de poesia en català.