Part Forana 01/05/2019

Costitx en flor, un poble ple de fantasia

Temàtiques de faula i el record a la venerada Margalida Amengual 'Cativa' protagonitzen una fira desbordada

M. Barceló
2 min
La fira de les flors, a Costitx

CostitxNomés els visitants més matiners han pogut veure l'esponera artística que són capaços de crear les costitxaneres i costitxaners per oferir, en tots els colors possibles, el Costitx en flor amb què van batejar la seva fira, ara fa tretze anys.

Cada any, Costitx en flor es presenta amb decorats nous a tots els carrers, recreant a la perfecció hàbitats de natura treballats per centenars de veïns que durant quatre mesos han preparat l'escenari perfecte per traslladar els visitants a un món de fantasia.

L'expectació és tan grossa que la gent que hi acudeix va en augment any rere any i no fa vessa haver d'estacionar molt lluny de la vila per tal de poder gaudir de la florida creativa que cada any ofereix el municipi més petit de la comarca del Pla de Mallorca.

Com és costum, cada carrer ha creat el seu tema. La plaça dels Donants de Sang esdevinguda un jardí ple de papallones ha servit de pòrtic als visitants que arribaven al poble des de la carretera d'Inca. El circuit urbà ha traslladat la gent als contes d''Alícia al país de les Meravelles', o 'La Bella i la Bèstia'.

L'Ajuntament decorat amb cors gegants de metall i enfilalls de tomàtigues

Si un país d'Europa és conegut per les flors, aquest és Holanda, i per això desenes de petits molins amb parterres de tulipes de tela l'han fet present. Un vial ha estat dedicat a les vinyes amb raïms fets amb globus multicolors.

L'estampa de la Mallorca florida s'ha situat al carrer de la venerable Margalida Amengual 'Cativa', de qui enguany es commemora el centenari de la seva mort. La casa on visqué ha obert les portes al final d'un carreró ple d'ametlers florits.

Les cases que donen a la plaça de l'Església han obert les balconades amb reproduccions de les típiques flors 'bruixes' de primavera. El globus terraqüi i les reproduccions metàl·liques de les Illes amb els respectius mapes florits, davant l'Ajuntament, han combinat bé amb les danses dels bous que donen fama al poble.

Els residents que s'han afanyat durant mesos per embellir el seu poble pogueren presenciar les seves obres durant l'horabaixa i vespre de dimarts. És llavors quan millor i sense estridències poden contemplar l'obra artística comunitària que any rere any rep el reconeixement de milers de visitants. La percepció de viure en un poble de faula s'ha gaudit tot el dia.

Col·lapse de trànsit

No s'ha pogut evitar que l'excés de visitants creàs coes quilòmetres a la carretera des d'Inca, i que ha afectat també un bon tram de la carretera Inca-Manacor.

Al vessant comercial de Costitx en flor no li han mancat els expositors amb flors i plantes naturals, ni productes artesanals, ni els variats als bars. El poble es treballa la fira amb més art de l'illa. Just en acabar la mostra ja posa fil a l'agulla per preparar la fira de l'any següent. I és que les ments fantasioses de Costitx no deixen mai de treballar.

stats