Part Forana 12/11/2021

Consultes populars a Deià i Pollença: quina és vinculant?

Ambdós pobles han anunciat que donen poder de decisió als veïns tot i que ho faran de manera molt diferent: un referèndum i una consulta popular

3 min
La pregunta d’un nou referèndum

Deià i Pollença han posat en marxa un procés de consulta entre els veïns per decidir qüestions municipals. Això sí, ambdós pobles ho faran de manera diferent i per assumptes variats. Per una banda, l'Ajuntament de Deià convoca el primer referèndum vinculant a un poble de les Illes Balears per determinar noves restriccions d'aparcament. Per la seva banda, l'Ajuntament de Pollença ha contractat una empresa que mediarà entre els veïns per decidir els futurs usos de Ca n'Escarrintxo, un nou solar que adquirirà el Consistori.

El primer referèndum de les Illes Balears

Deià es postula com el primer municipi de les Illes Balears a acollir-se a la Llei de consulta del Govern aprovada l'any 2019 i convoca els seus veïns a un referèndum oficial, segons explica el batle del poble, Lluís Apesteguia. De fet, des de la Direcció General de Participació, Transparència i Voluntariat asseguren que aquesta llei està especialment pensada per a entitats municipals.

La data del referèndum encara s'ha de determinar, però aquesta setmana ja s'ha aprovat al ple. Abans, l'Ajuntament de Deià ha demanat permís a la Delegació del govern. D'aquesta manera, amb l'autorització de l'Estat, la mesa comptarà amb les llistes electorals del cens, la qual cosa permet que el referèndum sigui vinculant.

Com si es tractàs de les tradicionals eleccions, cada veí haurà de presentar el DNI per votar. A la papereta hi haurà tres preguntes relacionades amb el trànsit al poble. En concret, es demanarà als veïns de Deià si volen convertir les zones d'aparcament actualment reservades per als residents, a zones ACIRE per tal de limitar-hi el pas de vehicles, sobre si s'està d'acord a convertir la plaça del Puig, la del costat de l'Església, en una zona exclusiva per a vianants i sobre noves mesures restrictives en l'expedició de targetes de residents, distintiu que dona permís per circular pel poble.

Consulta popular amb mediadors

A Pollença, en canvi, la consulta serà diferent. Es tracta d'un procés participatiu més llarg i, en aquest cas, el resultats no són vinculants. Això sí, l'Ajuntament els estudiarà per tenir-los en compte.

El procés es farà en dues fases. La primera, en una jornada on es definiran les línies vermelles de la consulta, és a dir, què és el que es pot proposar. Aquesta primera fase es durà a terme el dissabte dia 27 de novembre en una trobada de caràcter festiu, on els veïns es reuniran per proposar idees sobre quin serà el destí de Ca n'Escarrintxo, un solar que l'Ajuntament té previst comprar abans de final d'any, segons ha explicat el regidor de Participació, Mateu Soler.

Tant és així que els xeremiers inauguraran la taula de reflexió. A més, hi haurà una cercavila i activitats infantils de circ per a infants mentre es fa la reunió. Fins i tot, després hi haurà una berenada. Una vegada s'hagin recollit les propostes, l'Ajuntament les sotmetrà a una anàlisi tècnica. Serà llavors quan, en una segona jornada, es farà la votació.

Totes les jornades, així com el calendari del procés participatiu, es fan sota control de l'empresa La Bombeta, una consultoria que es presenta amb l'objectiu de "millorar la qualitat democràtica de les institucions" i fomentar la "intel·ligència col·lectiva".

Des del Govern treballen actualment per implantar una plataforma per a processos participatius, segons han informat a l'ARA Balears. A més, des de la Direcció General de Participació, Transparència i Voluntariat, asseguren que volen potenciar la Llei de consulta. Prometen donar eines per tal de facilitar-la, com per exemple, una guia ciutadana per promocionar-la. També asseguren que cada vegada són més ajuntaments els que treballen per acollir-se a aquesta llei.

stats