Urbanisme
Part Forana 18/04/2023

La construcció de Petit Bunyola es reactiva i el GOB insisteix que la parcel·la no és urbanitzable

L'entitat ha demanat la documentació i l'expedient de revisió de la llicència que ja obligà l'Ajuntament a paralitzar les obres el 2019

2 min
La promoció de 36 habitatges s'està construint davant de la possessió de Can Mas.

PalmaLa reactivació de les obres per construir una promoció d'habitatges a Bunyola (coneguda com Petit Bunyola) ha encès les alarmes del GOB. Asseguren que es tracta d'una parcel·la que no reuneix les condicions de solar, ja que no disposa ni d'aigua, ni de connexió al clavegueram ni, sobretot, d'accés rodat, un fet que ja denunciaren el 2019 i que obligà l'Ajuntament a paralitzar les obres. "Les qüestions que donaven peu a considerar la llicència lesiva per a l'interès públic no s'han resolt", assegura l'entitat ecologista.

A mitjan 2019, el GOB demanà la nul·litat de la llicència municipal i la paralització de les obres, al·legant la vulneració de dues normes així com el ple coneixement dels intervinents d'aquests fets. Per una banda, l'impacte visual d'aquestes obres –ubicades en un "entorn singular"– en el paisatge i que recull la Llei d'Urbanisme de les Illes Balears (LUIB). D'altra banda, també advertiren que l'informe jurídic necessari per poder atorgar la llicència urbanística ha de ser emès per un funcionari, i no era el cas.

La petició va provocar que l'Ajuntament declaràs l'inici de la revisió d'ofici de la llicència així com la paralització de les obres de manera cautelar. El Consistori també va acordar demanar informe al Consell Consultiu i al Consell de Mallorca. Mesos després, el juliol de 2022, sense haver rebut cap més notícia, el GOB va rebre la notificació de l'Ajuntament de Bunyola que les obres es reactivarien, ja que s'havia declarat, el mes de novembre de 2021, la caducitat de l'expedient de revisió i el promotor havia presentat modificacions al projecte amb els informes tècnics i jurídics favorables.

No obstant això, des del GOB alerten que "l'informe de l'arquitecte no informa en cap cas sobre si la parcel·la té la condició legal del solar, és a dir, si disposa de la totalitat dels serveis urbanístics (suficients per garantir serveis als nous habitatges) que exigeix la LUIB per atorgar la llicència". Per això, l'entitat ha tornat a presentar un escrit davant de l'Ajuntament, sol·licitant, com a part interessada a l'expedient, tota la documentació relativa a l'expedient de revisió d'ofici, accés als informes de les administracions supramunicipals, i un escrit de l'arquitecte municipal que certifiqui si es té la totalitat dels serveis urbanístics que exigeix la LUIB abans de continuar les obres.

Consideren que les normes subsidiàries que permet la construcció d'aquests habitatges de luxe han quedat "obsoletes perquè són del 1978". Així mateix, demanen un informe que determini si aquest urbanitzable no va quedar afectat pel Decret Llei 9/2020 de 25 de maig de mesures urgents de protecció del territori de les Illes Balears.

stats