Territori
Part Forana 25/09/2022

El Consell contradiu la família Ordinas i insisteix que hi havia acord de venda

Maria Antònia Garcías, la consellera de Territori, ha dit que la seva versió amb relació al Castell d'Alaró és la mateixa que ha donat fins ara i que és la real

3 min
Imatge del Castell d'Alaro.

PalmaLa propietat del Castell d'Alaró continua creant polèmica. Segons les declaracions que ha fet a Ultima Hora i Diario de Mallorca Miquel Àngel Ordinas, fill del propietari de la finca, ni han arribat a cap acord amb el Consell de Mallorca per vendre l'espai ni ho faran per un milió d'euros. Ordinas també ha assegurat que les murades de l'antic castell, l'escalinata i la torre de l'homenatge són del seu pare i no de titularitat estatal. Unes afirmacions que Maria Antònia Garcías, la consellera de Territori, ha negat: "La meva versió és la mateixa que he donat fins ara i és la real, ens vam reunir amb el propietari i li vam explicar les novetats, moment en què ell ens va dir que endavant".

Mentre la família Ordinas ha assegurat que surt al Butlletí de les Illes Balears que tot està a nom de la família i per això el ministeri no ho ha pogut registrar, Garcías ha subratllat que no posa en dubte la part que el ministeri ha de cedir al Consell: "Tant el ministeri d'Hisenda com de Cultura considera que és públic i no planteig l'escenari que no hi hagi una cessió en els pròxims mesos". Ordinas ha amenaçat d'emprendre accions legals per aquest tema, però la consellera ha dit que se sosté "amb els documents oficials" i que "si anam a un contenciós, ja es discutirà". A més, els propietaris han assenyalat que no hi ha hagut mai un acord amb el Consell ni aquesta legislatura ni la passada, sinó que només hi ha hagut reunions. "Si han canviat d'opinió d'ençà de la darrera reunió del passat 29 d'agost jo no hi puc fer res, no hem tornat a parlar, però fa unes setmanes estava d'acord amb el projecte que vàrem presentar a l'ITS", explica Garcías.

Pel que fa al preu, Ordinas ha afirmat que l'estipulat és de 2,5 milions d'euros i que la propietat està en venda a través d'un portal immobiliari d'Alaró i un altre alemany. En aquest sentit, la consellera ha destacat que varen acordar que pagarien el valor cadastral, el qual suposa 50.000 metres extra dels que estan reconeguts, i que el valor final seria l'ajustat a aquest increment de metres de la possessió. "No volem entrar en un conflicte amb la propietat, feim feina per arribar a fer una proposta tan ajustada com sigui possible al valor, i si ell ven o no, no està a les nostres mans", ha lamentat Garcías. Tanmateix, la consellera afirma que l'acord estava fet i el preu ja s'havia decidit, ja que s'han d'ajustar "al valor de l'administració i s'ha de pagar el que està establert a la taxació".

Amb tot, Ordinas també ha remarcat que vol que l'espai sigui del poble, una declaració que la consellera no ha acabat d'entendre: "Si vol que sigui un espai públic on la gent hi pugui anar, hauria d'estar en mans de les institucions, i si ho ven a algú privat no ho serà". En qualsevol cas, però, Garcías ha destacat que la finca "és seva i és un privat" i que, per tant, "pot fer amb ella el que vulgui". La consellera ha dit una vegada més que fa temps que hi fan feina i que volen "aconseguir arribar fins al final". De fet, Miquel Vadell, el director insular de Territori i Paisatge, ha corroborat les paraules de Garcías: "Jo també hi era a la reunió i Ordinas no va dir que no, no entenem per què fa aquestes declaracions a la premsa, però farem feina per complir el nostre objectiu". Per la seva part, el fill del propietari ha assenyalat que no tenen pressa per vendre, tot i que en cap cas esperaran el Consell.

Oposició

D'altra banda, el PP d'Alaró s'ha posicionat entorn del tema i ha acusat el Consell de Mallorca d'haver-se passat les dues últimes legislatures “venent fum” sobre la compra de la finca del Castell d'Alaró. El president de la Junta Local dels populars del municipi i batle d'aquesta localitat, Llorenç Perelló, ha mostrat la seva “preocupació i incredulitat” per la deixadesa de la institució insular en aquest cas i la possibilitat que la finca sigui adquirida per privats a través de portals immobiliaris d'àmbit nacional i estranger.

En aquest sentit, la presidenta del Partit Popular de les Illes Balears, Marga Prohens, i el també diputat del PP, Miguel Jerez, han registrat una bateria de preguntes en el Congrés dels diputats a fi que el govern de Pedro Sánchez aclareixi si el castell és propietat o no de l'Estat. També volen sabre en quin estat es troba la cessió de la fortificació al Consell de Mallorca, en compliment del suposat compromís que el Govern d'Espanya ha assumit amb la institució presidida per Catalina Cladera.

stats