Territori
Part Forana 19/09/2022

El Consell diu que no pot comprar el castell d'Alaró fins que el Ministeri no l'hi cedeixi

La consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías, ha destacat que han de seguir les regles del joc de l'Administració

2 min
Imatge d'arxiu del Castell d'Alaró

PalmaLa immobiliària LivingBlue ha anunciat la venda de la muntanya del castell d'Alaró, un espai que pretén comprar el Consell de Mallorca des de fa anys. La finca, valorada en 2,5 milions d'euros a la pàgina web de l'empresa, la vol adquirir l'organisme insular amb l'ecotaxa per un poc més d'1.100.000. La consellera insular de Territori, Maria Antònia Garcías, ha explicat: "S'està fent un moviment des de fa moltíssim de temps, l'any 2018 es va posar en marxa aquesta venda, que en aquell moment no es va poder culminar perquè varen sorgir una sèrie de dificultats que són les que hem estat resolent des de principi de legislatura; ara el Ministeri de Madrid ha de cedir la part que és pública i nosaltres comprarem la part que és privada a fi que el castell sigui propietat del Consell".

Garcías, que ha assegurat que està "totalment convençuda que aquest any arribarem a aquesta fita", també ha matisat que com a representants de l'Administració han arribat a un acord amb la propietat per la xifra que s'ha presentat a l'Import de Turisme Sostenible (ITS) que es va presentar el passat 30 d'agost. "El projecte està en marxa, la xifra de taxació té les seves regles i les hem de seguir, no podem comprar l'espai pel preu que vulgui la propietat o que vulguem nosaltres", ha assenyalat la consellera. Garcías ha dit que "estan fent les darreres passes amb la part pública i serà una realitat en els mesos vinents", però que la part privada no es pot comprar fins que arribi aquest moment. "Ho sap la propietat, el projecte d'ITS i el batle d'Alaró, és un procés llarg i estam al final, hem fet feina des de fa molt de temps", ha subratllat.

Ara bé, segons la consellera, no pot controlar les decisions de la família Ordinas, que és la propietària de la finca: "El propietari farà el que cregui que ha de fer, si ell decideix vendre-ho a un particular, des del Consell intentarem que això sigui nostre i estic segura que ho aconseguirem, però amb les regles del joc de l'Administració". Per la seva part, el PP ha reclamat a la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, la compra urgent de la finca a través de l'ITS: "Fa anys que anuncia que el procés burocràtic per a l'adquisició dels terrenys està en marxa i passa el temps i l'operació continua sense tancar-se, estam cansats de mentides i de les cortines de fum de la presidenta", ha manifestat Llorenç Galmés, el portaveu popular en el Consell, qui retreu "la falta de gestió i compromís amb aquest assumpte".

De fet, els populars presentaran una moció en el pròxim ple sobre aquest tema. "No podem consentir que un monument històric com aquest es vagi degradant per la inacció del Consell, s'ha d'actuar de manera urgent perquè si no la situació serà irreversible", ha assenyalat Galmés. Cal recordar que l'objectiu del Consell és convertir aquest històric castell en un espai públic. De fet, l'any 2020 ja s'anava a comprar l'espai, però l'arribada de la pandèmia va fer que el Govern retiràs la partida pressupostària d'aquest projecte per destinar els doblers a les necessitats derivades de la covid-19. No obstant això, fa un mes, el Consell va reprendre aquesta compra i va incloure l'adquisició de la muntanya del castell d'Alaró a la llista d'inversions a finançar amb la recaptació de l'ecotaxa.

stats