Part Forana 14/01/2020

Amenacen de denunciar l'Ajuntament de Pollença si fa servir un gall viu a la festa del pi

L'acusaran de maltractament animal per incomplir la Llei de protecció d'animals

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu

PalmaL'activista Guillermo Amengual ha avisat l'Ajuntament de Pollença que el denunciarà si finalment posa un gall viu al pi que els pollencins intenten pujar durant les festes de Sant Antoni. Amengual acusa l'Ajuntament i el batle de maltractament animal, ja que segons la Llei de protecció animal queda prohibit "l'ús d'animals en festes o espectacles que tinguin per objecte o un component dea mort, tortura, maltractament, danys, burles, sofriments i tractaments antinaturals".

Amengual ha criticat amb duresa Tomeu Cifre, actual batle de Pollença, el qual ha titllat de "provocador" i l'ha acusat "d'animar els ciutadans a incomplir la llei". "És el que tenen els hooligans de la política. Les lleis no van amb ells i es creuen superiors a la resta dels ciutadans. Ni tan sols compleixen les mesures de seguretat de la festa del pi de Sant Antoni", ha sentenciat l'activista en un comunicat.

Aquesta amenaça sorgeix després que el regidor de festes de Pollença, Josep Lluís Pons, asseguràs l'estiu passat que estava "disposat a arriscar-se a ser sancionat per tornar a posar un gall dalt del pi de Sant Antoni". Després de moltíssims anys de tradició, el 2018 es decidí eliminar la figura del gall per evitar-ne el sofriment i el maltractament. Les declaracions del regidor crearen molta polèmica i en aquell moment el batle, Tomeu Cifre, assegurà que "es fa un gra massa d'un tema que nosaltres tenim clar. No es fa cap maltractament i si es recupera en garantirem el benestar. Creim que es pot garantir la protecció animal i compaginar-la amb la tradició i un símbol de més de 100 anys d'antiguitat".

Reacció de l'oposició

L'oposició s'ha sumat a l'onada d'advertències al batle pollencí. Junts Avançam exigeix el compliment de la Llei de Protecció Animal de les Illes Balears recordant al regidor de Festes, Josep Lluís Pons, i al batle que "no poden defugir de la seva responsabilitat institucional".

"El màxim responsable del poble i per tant de la festivitat de Sant Antoni ha de parlar amb claredat i contundència i explicar si es posarà un gall viu a la ramera del Pi de Sant Antoni. Aquesta ambigüitat és intolerable, ostentar la batlia requereix prendre decisions i ser responsable en la seguretat i l'organització de les festes", explica el principal partit de l'oposició.

Per la seva part, Alternativa per Pollença, s'ha manifestat amb semblants arguments. "Malgrat ja fa dos anys que no es posa el gall dalt del pi, des d'Alternativa no podem donar aquesta passa endavant en la millora de les festes tradicionals per assolida encara, i ens mantenim vigilants, perquè les declaracions que han fet en el passat els que avui en dia són els responsables de la festa o van en sentit contrari de complir la normativa o són ambigües", adverteixen des d'Alternativa.

Precedent

Aquest no seria el primer cop que un ajuntament de les Illes Balears és denunciat per l'ús d'animals durant la celebració de les festes del municipi. Cal recordar que l'agost de l'any passat l'Associació Animalista denuncià l'Ajuntament de Sineu per fermar un pollastre i un conill a una canya durant la celebració d'una cursa a les festes patronals.

stats