Sant Bartomeu arriba a Montuïri amb una reivindicació feminista

Un col·lectiu demana la incorporació de la dona al grup dels cossiers

Dos fets importants han marcat les danses dels cossiers de Montuïri aquest dijous durant la revetla de Sant Bartomeu. Per una banda, la festivitat ha estat declarada enguany Festa d'Interès Cultural (FIC) pel Consell de Mallorca i, per tant, cobra més valor el manteniment de les danses ancestrals locals, i, per una altra, un col·lectiu de dones ha reclamat que el grup de dansaires canviï la seva reglamentació per permetre l'entrada de la dona a la festa.

'Montuïreres i montuïrers, cossieres i cossiers', ha estat el lema estampat sobre camises verdes que s'han deixat veure en el passacarrers per diferents indrets de la vila, en què els sis cossiers, la dama i el dimoni, en Banya Verda, han delectat gent de totes les edats.

Els més joves, com de costum, han provocat el dimoni protagonitzant llargues corregudes pels carrers. Això forma part de la salsa de la festa montuïrera, que té el punt de partida en les danses davant l'Ajuntament.

Aquest divendres, festivitat del patró, Montuïri s'oferirà de bell nou als visitants amb els espais públics endiumenjats per acollir una nova jornada de festa que a mig matí començarà amb la tercera actuació dels cossiers dansant pel poble.