La justícia veu "desviació de poder" a l'Ajuntament de ses Salines

Una sentència anul·la la resolució del batle de la coalició d'esquerres (Endavant) que sancionà l'aparelladora municipal amb 31 mesos de suspensió de sou i feina

El jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Palma ha dictat una sentència contra la resolució de l’Ajuntament de ses Salines que apartà durant 31 mesos a l’aparelladora municipal Rebeca del Rey del seu càrrec el desembre del 2015. En un altre expedient, que també està en tràmit de recurs judicial, l’arquitecte municipal Antoni Campins fou sancionat a 34 mesos de suspensió de feina i sou per set suposades faltes, cinc de les quals són idèntiques a les imputades a l’aparelladora.

Ambdós tècnics havien denunciat irregularitats en l’expedició de diverses llicències i en l'execució d'obra pública, entre les quals consta l’ampliació d’un hotel a la Colònia de Sant Jordi. Després d’haver complert la sanció, la tècnica no ha pogut recuperar la seva plaça perquè l’Ajuntament la va anul·lar poc abans d'acabar el càstig.

La sentència, recurrible davant el TSJB, assenyala una "desviació de poder" per part dels polítics que instaren a la incoació d’expedients sancionadors, en primera lloc la batlessa Maria Bonet (PP) i després l’actual batle, Bernat Roig (Endavant). El jutjat condemna l’Ajuntament a pagar les costes, a més de readmetre la funcionària. Bonet proposà una sanció de sis mesos i mig per a l’aparelladora i de set i mig per a l’arquitecte, però el seu successor en el càrrec elevà les sancions a 31 i 34 mesos respectivament.

La primera sentència contra l’Ajuntament recorda que "el funcionari no ha de provar la seva innocència sinó que l’Ajuntament n'ha de provar la culpabilitat", i desmunta un per un tots els arguments que motivaren la dura sanció a Rebeca del Rey. El conflicte entre l'Ajuntament i arquitecte podria seguir el mateix camí, amb la qual cosa l’Ajuntament podria ser condemnat a pagar prop de mig milió d’euros entre costes de judicis i indemnitzacions als dos funcionaris apartats durant anys del seu lloc de feina.

Cal recordar que l’Ajuntament ha rellevat Antoni Campins com a arquitecte municipal, lloc que ara ocupa un altre tècnic. Campins, després de complir 34 mesos de suspensió de sou i feina, té assignat un despatx al Centre Cívic de la Colònia de Sant Jordi com a tècnic redactor de projectes, lluny d’altres tasques com la d’informar les llicències d’obra que atorga l’Ajuntament.

L'Ajuntament recorrerà

Per la seva part, Bernat Roig assegura que no ha rebut la sentència i que en tot cas proposarà al ple de presentar un recurs. Roig diu que la sanció fou acordada pel ple municipal "per unanimitat" (Endavant, PP i El Pi). "De totes maneres, el primer que faré serà consultar el tema amb els nostres juristes", explica el mandatari saliner.

La gestió urbanística de ses Salines està sota investigació policial per suposades irregularitats en l’expedició de llicències d’obra i en la caducitat de determinats expedients sancionadors. La Guàrdia Civil ha fet diversos requeriments d’expedients d’obra en els darrers mesos.