RECONEIXEMENTS

Homenatge als Norats, de refugiats a enaltits

L’acte va recordar les figures d’Honorat i Jaume Trias

L’escola Baix des Puig de Bunyola fou ahir dissabte el lloc elegit per retre homenatge a Honorat Trias i Gama i el seu fill, Jaume Trias i Grau, naturals de Santa Maria i coneguts pel nom de Norats, fugitius del règim franquista que passaren tretze anys amagats a la vall de Coanegra, a Baix del Puig i dins la Comuna de Bunyola.

Els homes pogueren sobreviure gràcies a les persones de Santa Maria i de Bunyola que els ajudaren d’amagat. L’any 1949 aconseguiren fugir a Alger.

Ahir, prop de 70 anys després, els tres municipis fronters Bunyola, Santa Maria del Camí i Marratxí -representats pels seus respectius batles-; el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat; familiars i altres persones, com també representants de col·lectius per la memòria, s’agruparen en un acte de reconeixement a aquests refugiats familiars i les famílies que els varen donar suport.

Defensa de l’educació pública

L’acte es va encetar amb la lectura d’un text per part de l’escriptor Biel Mesquida, que va fer esment de la vida dels Norats refugiats. Per la seva banda, el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, va dedicar unes paraules d’homenatge i encoratjament en favor de la justícia, “en temps en què els cops d’estat es fan no sols amb bombardejos, com els vergonyosos que hem vist fa uns dies, sinó també des de la política i des dels mitjans de comunicació”.

A més a més, Ensenyat va apuntar que “la lluita per la qual els Norats es jugaren la vida, com la defensa d’una educació pública de qualitat i d’un sistema sanitari universal i gratuït, continua ben present i ara més que mai és necessari recordar la seva figura i, sobretot, els seus valors”.

Al final de l’acte, va prendre la paraula el batle de Bunyola, Andreu Bujosa, que va agrair la participació dels assistents, que “han superat el previst” i que varen dedicar un fort aplaudiment a la memòria d’Honorat Trias i de Jaume Trias.