El Govern reformarà la infraestructura elèctrica del port de Pollença

El programa de rehabilitació té un pressupost d'1,1 milions i s'executarà enguany

El projecte de modernització i rehabilitació de la zona portuària de Pollença costarà 1,1 milions d'euros. Aquest és el pressupost de l'obra que s'ha de licitar "d'aquí a uns dos mesos" i que es preveu desenvolupar durant el 2017, segons ha explicat aquest matí el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, davant representants de l'Ajuntament i també del sector aeronàutic i de la pesca del port de Pollença.

Ports de les Illes Balears, l'empresa pública que gestiona les zones portuàries de la comunitat autònoma, durà a terme a totes les Illes un pla d'inversions de 25 milions d'euros fins al 2019, segons el conseller, "per tal de millorar els serveis portuaris relacionats amb la dinamització turística i també els serveis dels residents". En el cas del port de Pollença, Marc Pons ha subratllat que es tracta d'una reivindicació del municipi, que dura deu anys, i suposarà la reforma integral del sistema d'electrificació dels serveis i de tot l'enllumenat públic, amb un programa d'estalvi i d'eficiència energètica, cosa que implicarà la substitució de molts elements que han de permetre un estalvi important en el consum.

Quant als terminis d'execució, el conseller ha dit que serà de quatre mesos, la qual cosa significa que o bé les obres s'hauran de fer en dues fases, atès que a l'abril comença la temporada turística, o en tot cas s'esperarà a acabar l'activitat turística, a l'octubre. Pons ha apuntat que es negociarà amb l'Ajuntament el període d'intervenció.

Projectes coincidents

El batle, Miquel Àngel March, ha advertit de la possibilitat que el pla de reforma portuària coincideixi en el temps, l'octubre d'enguany, amb l'inici de la segona fase de rehabilitació de la primera línia del passeig marítim. March ha dit que la millora d'eficiència energètica al port pot coincidir amb la renovació de l'enllumenat al poble de Pollença i a Cala Sant Vicenç.

El projecte de Ports de les Illes Balears a Pollença inclou un pla pilot que registrarà el control del consum elèctric a les embarcacions i, per tant, es pagarà en funció del consum que en faci cadascuna. Però aquest pla només afectarà un tram i no la zona de pescadors, els quals demanen una rebaixa en la seva facturació. El conseller, emperò, creu que és possible en una fase posterior  atendre la demanda d'aquest sector, tot i que no ha volgut comprometre-s'hi més enllà d'expressar la seva bona voluntat.