Calvià i el Consell recuperen el sistema hidràulic de Galatzó

La finca pública conserva elements etnològics del temps de la conquesta

El Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Calvià estan restaurant els molins d'aigua fariners, l'aljub, la canaleta i la xarxa de síquies de la finca pública de Galatzó, la qual cosa contribuirà a la conservació d'aquestes construccions, que daten del temps de la conquesta de Mallorca. Aquests elements utilitzaven l'aigua com a força motriu i estaven generalment destinats a moldre cereals per obtenir-ne de farina.

La restauració forma part del programa del Patrimoni Històric Industrial de Mallorca, convocat pel Consell, que es fa càrrec de la redacció del projecte i la mà d'obra, mentre que l'Ajuntament hi aporta els materials i els transports i assumeix altres despeses associades a la recuperació dels elements etnològics.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Bel Busquets, i la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, han estat a la finca municipal acompanyades pel tinent de batle i la regidora de Medi Ambient i Transició ecològica, Rafel Sedano i Marga Plomer, i la regidora de Patrimoni, Francisca Muñoz.

Aquestes intervencions permetran la posada en funcionament de tot el sistema hidràulic de la finca pública. Galatzó té un dels sistemes hidràulics més complexos que es conserven a Mallorca amb la font del Ratxo, els dos molins i els més de 500 metres de canalització.