Cala Santanyí recupera la normalitat amb la bomba que fa recircular l'aigua

Demarcació de Costes autoritza la instal·lació del sistema de bombeig

Des d'aquest dilluns torna a estar activat el bombeig d'aigua marina a cala Santanyí per evitar la proliferació de l'alga 'Alexandrium', que provoca el canvi de color de l'aigua a la zona de bany. Demarcació de Costes n'ha autoritzat la instal·lació a l'Ajuntament.

L’estiu de 2018 va ser el primer en el qual la platja de cala Santanyí va tenir una bomba de recirculació d’aigua marina. L’autorització s’ha de demanar d'any en any perquè durant l'hivern s'ha de retirar la màquina, que està submergida a la bocana de la cala.

Gràcies al sistema de bombeig, l'aigua està sempre en perfecte estat. La batlessa de Santanyí, Maria Pons, ha agraït la predisposició del nou equip de Costes i de la seva cap, Almudena Domínguez. "Sabíem que acabaven d’arribar al càrrec, però han entès la nostra urgència, perquè la imatge de les nostres platges és fonamental per al municipi i treballam perquè totes estiguin en les millors condicions", explica Pons.

Cal recordar que, l'octubre de 2016, es va encarregar un estudi de temperatures que va determinar la causa del canvi de color: l’alga 'Alexandrium'. És una alga que fermenta quan no es regenera l’aigua. El seu efecte és ben visible a cales estretes o on els corrents no regeneren l’aigua prou sovint.

L’alga no té cap altre efecte sobre l’aigua més enllà del canvi de color, ni suposa cap classe de risc ni de contaminació, segons l'estudi encarregat per l'Ajuntament. Només generant un corrent, l’aigua torna a tenir la transparència habitual.