Artà proposarà al Govern un parc natural més gran que el de 2001

Tots els partits, menys el PP, es donen un mes per fer un plantejament amb una base de consens

Un parc natural més extens que el que s'aprovà el 2001 i que incorpori llocs d'interès comunitari (LIC) i zones especials de protecció d'aus (ZEPA), és la proposta que els partits del govern municipal (El Pi, el PSOE i Alternativa per Artà) i l'oposició (UIA) consensuaran el mes que ve, abans de tenir  un pronunciament municipal definitiu a finals d'octubre pel que fa a la protecció que vol demanar l'Ajuntament per a quasi tota l'àrea geogràfica de la península d'Artà.

El ple municipal s'ha reunit aquest dilluns al vespre per tal d'analitzar una proposta d' Alternativa per Artà, en el sentit de demanar al Govern de  recuperar l'espai protegit que l'executiu autonòmic del PP eliminà dels límits del parc el 2003. Finalment, s'ha estimat la petició dels independents (UIA), dins l'òrbita de MÉS, de no recuperar només el 'terreny perdut' sinó d'eixamplar-lo als espais de noves figures proteccionistes de la Xarxa 2000. Alternativa ha decidit, atenent la suggerència de UIA presentada per Jaume Alzamora, retirar la seva proposta inicial i obrir negociacions entre totes les forces per definir una posició quasi unànime, només rompuda per l'únic regidor del PP, Juan Lliteras, que ha dit que "els parcs s'han de fer dins finques públiques i no privades".

La moció del grup Alternativa per Artà ha arrencat el seu argumentari i ha  recordat l’afectació dels incendis del 17 i 19 d’agost a l’ANEI de Sa Canova, zona que el 2001 fou inclosa en la delimitació de les 16.232 hectàrees terrestres i que, posteriorment, fou exclosa en la brutal retallada que el govern de Jaume Matas aplicà el 2003, i en la qual es va reduir a 1.671 hectàrees de terreny públic el Parc Natural del Llevant (PNL).

Si llavors el paper de l’Ajuntament fou clau en l’impuls del Parc del Llevant, ara es pretén seguir el mateix camí: demanar la redacció d’un pla d’ordenació de recursos naturals (PORN) a la Conselleria de Medi Ambient. Aina Comas no s'ha estalviat de recordar que el govern progressista de 2007-2011 va mirar cap a una altra banda quan podia haver recuperat els límits del parc inicials. I ho ha rematat dient que "seria una llàstima acabar l'actual legislatura sense haver fet cap passa".

Retrets de Gili al Govern i al Consell

El batle, Tolo Gili (El Pi), ha recordat que la normativa urbanística municipal aprovada el 2010 va establir un àmbit de protecció en el 84 % del terme "gràcies a la gent i a l'Ajuntament d'Artà", i no s'ha oblidat de dir que el  model de protecció del municipi  no ha estat mai reconegut per les administracions superiors. Gili s'ha mostrat a favor de la proposta d'Alternativa, igual que el PSOE, a través del seu portaveu,  Manolo Galán.

Alternativa per Artà ha recordat que tot i la retallada del parc natural el 2003, l’any següent (30 de novembre de 2004), l’Ajuntament d’Artà va ajustar la revisió de les normes subsidiàries del municipi al PORN de la península del Llevant, amb la qual cosa s’aconseguí aplicar a les finques excloses les restriccions urbanístiques. Aquest mèrit municipal es contraposa a la impossibilitat que es generà aleshores de poder accedir a línies d’ajudes per a finques situades en espais naturals protegits, "com les que varen existir entre els anys 2001 i 2003".

"Cal planificar, ordenar i gestionar adequadament els espais naturals com aquest [...] i reclamar una modificació dels criteris de repartiment del Fons de Cooperació Local",  ha explicat Aina Comas, en la línia de defensar la millora i ampliació del PNL.

La moció d’Alternativa demanava "la ratificació de la moció aprovada el 13 de novembre de 1999, en què es demanava a la Conselleria de Medi Ambient l’ inici de la redacció d’un pla d’ordenació de recursos naturals a la serra del Llevant, com a primer punt, i, en segon lloc, recuperar l’abast del PNL al terme municipal d’Artà a la seva extensió inicial". Aquesta proposta serà ampliada en les properes setmanes, per tal que el PNL tingui un abast més gran que el que tenia el 2001.