Parlament
Política Parlament 12/03/2024

Acusacions creuades del PP i el PSIB en la creació de la comissió del cas Koldo

Els socialistes eviten donar suport que el Parlament investigui el contracte perquè Prohens no garanteix si hi compareixerà

3 min
Marga Prohens aquest matí al Parlament

PalmaEls retrets entre el PP i el PSIB han marcat aquest dimarts el debat per crear la comissió d'investigació sobre el cas Koldo, malgrat que la iniciativa ja partia amb els suports garantits. Mentre que els populars han parlat de la "trama de corrupció socialista", el PSIB ha assegurat que s'abstindria en la votació (que només ha tingut el suport del PP i el grup impulsor, Vox) perquè la presidenta del Govern, Marga Prohens, no ha confirmat si hi compareixeria.

"Ens preocupen els silencis eixordadors de [Francina] Armengol, les contradiccions autoinculpatòries, les mentides descarades del seu portaveu personal", ha etzibat el portaveu del grup parlamentari del PP, Sebastià Sagreras, en referència al diputat del PSIB Iago Negueruela. Sagreras ha furgat en les preguntes que el partit socialista no ha respost encara sobre el cas. "Qui del govern espanyol es va dirigir a qui del Govern balear?", ha insistit el popular, que ha acusat l'Executiu del Pacte de "descarregar la responsabilitat" sobre el contracte que ara investiga l'Audiència Nacional "en els funcionaris". "[José Luis] Ábalos només es podia posar en contacte amb el més alt nivell", ha dit fent referència a l'exministre de Transports. En el mateix sentit, Sagreras ha tornat a demanar al PSIB "per què no varen reclamar mai" la quantitat, ja que no va ser fins tres anys després de fer el contracte que es va iniciar el procediment per reclamar el retorn d'una part dels doblers.

Per la seva banda, Negueruela ha defensat que els socialistes han donat explicacions sobre el cas, ha reivindicat que el PSOE ha votat a favor de crear comissions d'investigació al Congrés i al Senat i ha carregat contra el PP per haver "votat 'no' a cada comissió d'investigació per les compres durant la pandèmia que els afectava". "No participarem en una caça de bruixes", ha criticat. "Estàvem en pandèmia, i es feien contractes de la mateixa manera que a les altres comunitats", ha remarcat: "Es desescalava de manera pactada, es contractava fos com fos". En aquest sentit, ha insistit en la tesi que mantenen els socialistes, que defensen que el PP ha deixat caducar l'expedient de reclamació d'una part dels 3,7 milions d'euros del contracte perquè les mascaretes que es varen rebre de l'empresa eren defectuoses. "Tots sabem per què l'Advocacia no ha fet un informe dient com està l'expedient, perquè està caducat", ha asseverat. "Exigim que comparegui Prohens", ha reclamat Negueruela: "Per què la volen amagar Vox i el PP?".

Vox demanarà presidir la comissió

Com a grup impulsor de la creació de la comissió, Vox demanarà presidir-la. "És lògic", ha assegurat la portaveu del grup parlamentari, Idoia Ribas, qui ha carregat contra les "vergonyoses explicacions que Armengol va oferir dues setmanes després que es conegués l'escàndol". Ribas ha lamentat el "perjudici milionari a les arques públiques" i ha apuntat a diversos interrogants: "Els ciutadans mereixen saber quin membre del Govern va decidir acordar un contracte per un gènere que havien rebutjat altres administracions". Ribas ha mantingut que el Govern d'Armengol "tenia dos plans: mantenir el frau fins al final i la via exculpatòria per si les coses es torçaven", ha dit en referència als escrits de reclamació que l'Executiu va fer a l'empresa poc abans del canvi de color polític al Consolat.

Tant MÉS per Mallorca com Unides Podem han votat en contra de crear la comissió, perquè estava impulsada per Vox. De fet, han proposat la creació d'una altra comissió amb el mateix objecte en paral·lel. "Hem vist un espectacle teatral en què el PP i el PSIB s'han tirat els trastos pel cap", ha dit l'ecosobiranista Lluís Apesteguia, que ha definit el debat al voltant de la polèmica com "una competició sobre qui demana la dimissió més grossa". En el mateix sentit, ha mantingut que "el PSOE ha d'assumir la responsabilitat corporativa per explicar com gentussa com Koldo García podia arribar al ministeri, un home que havia estat porter d'un prostíbul i tenia diverses condemnes per agressió, una d'elles indultada pel govern de José María Aznar". Des d'Unides Podem, Cristina Gómez ha considerat que no és comprensible que "no es fessin passes per reclamar quantitats que no pertocava pagar" abans. Mentre que el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha argumentat la seva abstenció en la creació de la comissió: "No pot ser que disparin primer i esbrinin després".

El PP registra una queixa pel comportament de Garrido

El PP ha registrat en acabar el ple una queixa formal a la Mesa pel que considera gestos "violents i amenaçadors" de la diputada del PSIB Mercedes Garrido, que durant el ple ha assenyalat amb el dit la bancada del PP després d'una pregunta de control dirigida a la consellera Antònia Estarellas sobre el cas Koldo. El PP assenyala en un comunicat que l'actitud de la diputada ha estat reiterada, perquè des del seu seient com a vicepresidenta segona de la Mesa hauria fet interrupcions als membres del Govern quan responien les preguntes orals.

stats