Parlament
Política Parlament 14/11/2023

Albert Salas, nou director general d'IB3 amb els vots en contra de PSIB i Unides Podem

El candidat del PP nega tenir la intenció de canviar el model lingüístic de la radiotelevisió pública

2 min
Albert Salas nou director general d'IB3

PalmaEl periodista Albert Salas ha estat escollit aquest dimarts nou director general d'IB3. La seva candidatura no va superar el primer tràmit parlamentari, però aquest matí ha sortit endavant, finalment, amb el vot del PP, Vox, i els dos partits ecosobiranistes, mentre que el PSIB i Unides Podem hi han votat en contra. Salas substituirà Jordi Bayona al càrrec, que, de fet, l'ocupava de manera provisional després de la dimissió del que fou director d'IB3 les dues passades legislatures, Andreu Manresa.

Salas partia amb el suport del PP i de Vox, però després de mantenir converses amb els ecosobiranistes ha aconseguit el suport de les dues formacions, encara que, en segona votació, ja no li era necessari. Segons han explicat Lluís Apesteguia (MÉS per Mallorca) i Josep Castells (Més per Menorca), hi han votat a favor a canvi del seu compromís de no tocar el model lingüístic d'IB3, que estableix que el català ha de ser la llengua habitual i preferent.

En declaracions als mitjans poc després de ser escollit, Salas ha assegurat que no mantindrà una línia rupturista envers l'anterior direcció, i ha assegurat que el model lingüístic de la televisió no experimentarà canvis. "Volem que IB3 continuï essent la televisió i la ràdio de referència a les Balears", ha expressat, com recull Europa Press.

Malgrat que MÉS per Mallorca va votar en contra, en el ple d'ara fa un mes, de la candidatura de Salas, ja en aquell moment va deixar la porta oberta a negociar el seu posicionament a favor, a canvi de mantenir-ne els continguts en català. "El nostre grup parlamentari es va posar en contacte amb ell per demanar-li quin era el seu model de radiotelevisió", ha exposat Apesteguia. Després d'aquestes converses, el diputat ha assegurat que Salas li ha donat la paraula que "el model lingüístic d'IB3 no canviarà". Castells, per la seva banda, ha destacat el "perfil independent" de Salas i el fet que IB3 "continuï essent un vehicle de normalització lingüística de la llengua catalana".

Com acollirà Vox aquest compromís? Els portaveus ecosobiranistes han remarcat que no han negociat ni amb el PP ni amb Vox, però que el candidat els ha assegurat que el model que els proposa no entra en contradicció amb les converses que ha mantingut amb Vox i amb el PP. "És un vot de confiança", ha admès Castells: "A vegades val la pena pecar d'ingenus i donar suport a una persona que té un projecte adequat". Apesteguia, al seu torn, ha advertit que el seu "vot de confiança" és "crític": "Serem vigilants". Fonts de Vox esperen poder influir en l'elecció del Consell d'Administració de l'ens, mentre que MÉS per Mallorca i Més per Menorca se n'han desmarcat i han demanat figures independents.

stats