Televisió
Mèdia 21/09/2023

Andreu Manresa dimiteix com a director general d'IB3

El periodista ha fet pública la seva decisió davant del Parlament

3 min
Andreu Manresa

PalmaAndreu Manresa ha presentat la dimissió davant del Parlament com a director general d'IB3. El periodista ha fet pública la seva decisió a la Comissió de Control sobre la Radiotelevisió Pública, que s'ha duit a terme a la Cambra aquest dijous, i després l'ha traslladada a les xarxes socials. "M'hauria agradat fer aquesta comunicació personalment o a la sala de redacció", ha dit Manresa a les xarxes, perquè a l'ens públic no es coneixia la seva decisió fins que ho ha anunciat en el Parlament. "Avui, davant del Parlament, he presentat la renúncia al meu càrrec com a director general d'IB3", ha dit, a més de qualificar els vuit anys que ha estat al capdavant de l'ens públic de "gran aventura". El ja exdirector general ha destacat que durant la seva gestió s'ha duit a terme la internalització dels treballadors dels informatius, que són "líders indiscutibles" d'audiència.

Andreu Manresa ocupava el càrrec de director general d'IB3 des de desembre de 2015 i va ser reelegit a l'abril per continuar gestionant l'ens autonòmic fins l'any 2028. Ara bé, el canvi de color polític a les Balears després de les autonòmiques de maig va deixar clar que el PP i Vox no estaven disposats a complir aquest termini. Cal recordar que no és el Govern qui designa el responsable de l'ens públic, sinó el Parlament. Per aquest motiu, el nou Executiu encapçalat per Marga Prohens estava disposat a modificar la normativa per poder elegir un nou director general. Manresa ha recordat aquest mateix dijous, abans de dimitir, que el director general té un "mandat parlamentari". "No tenc un contracte blindat ni m'estic aferrant a la cadira", ha dit sobre les crítiques de la dreta i l'extrema dreta a no presentar la seva dimissió fins avui. Després de mesos de pressions, l'exdirector general també ha lamentat que la direcció de l'ens públic és "un dels llocs més durs de les Balears". Durant la Comissió, l'exdirector general ha remarcat que la seva dimissió no ha estat "un acte improvisat" i ha assegurat que "és el millor" per a l'ens públic.

Una llarga trajectòria com a periodista

Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona, Andreu Manresa (Felanitx, 1955) té una dilatada trajectòria com a periodista. A més de ser delegat del diari El País a les Balears durant més de 20 anys (des de 1990 fins a 2015), també va treballar a Diario de Mallorca, Diari de Balears i va ser director de RNE a les Balears i Catalunya. La seva arribada al capdavant d'IB3, en substitució de Josep Maria Codony, va implicar que el director de l'ens públic fos per primera vegada un periodista.

Curiosament, el Pacte va modificar la llei d'IB3 abans que fos designat per rebaixar la majoria qualificada que calia per elegir el director general de la radiotelevisió pública i els vots necessaris en primera votació varen passar de 40 a 36. A més, el termini per a una segona votació per majoria absoluta va passar de sis mesos a només un. Aquest canvi va permetre que els vots del PP no fossin necessaris per triar Manresa.

El PP plantejava des de l'agost un nou canvi a la llei per poder destituir Manresa, un moviment que ara ja no serà necessari. Ara bé, caldrà veure quines decisions pren el Govern respecte de la radiotelevisió pública, perquè Vox ha reclamat en reiterades ocasions el tancament d'IB3 i els populars necessiten els vots de l'extrema dreta per tirar endavant els pressupostos de l'Executiu.

El debat de la polèmica

Una de les darreres polèmiques al voltant d'Andreu Manresa va ser pel debat dels candidats a les passades eleccions autonòmiques, quan IB3 va modificar les condicions que s'havien acordat amb tots els partits després de les queixes del PSIB. Enlloc de sortejar l'ordre d'intervencions, es va intentar fer en funció de la representació parlamentària, però l'ens públic va haver de fer marxa enrere i mantenir el criteri inicial.

stats