20/02/2024

Si vius a la Salut, fes salut

2 min
Turistes fent cua per pujar a un bus de la línia 116.

Els veïns del barri de la Salut, a Barcelona, ja fa temps que es queixen que la línia 116 de bus està sempre plena de turistes, per la qual cosa ells han d’anar a peu. Viuen en una zona, per entendre’ns, molt costeruda, i anar o tornar de l’escola, a comprar o a la feina, sense transport públic, no és tan fàcil, llevat que siguis Araceli Segarra. Els busos de la línia són de només 35 places, sempre ocupades pel guiram ansiós de fotografiar el llegat de Gaudí.

Doncs bé. Finalment, el regidor de Seguretat, Albert Batlle, ha donat una solució als veïns. I em sembla genial. Ha dit que estan “estudiant com treure el 116 de totes les eines que fan servir els turistes”. És a dir, intentaran que “Google Maps no doni aquesta opció per anar al Parc Güell”.

Algú, més adotzenat, més vulgarot, més boomer, hauria dit que el que cal és posar més autobusos, o donar preferència als veïns i deixar que el guiram camini. Però Albert Batlle ha donat una solució que té un toc mediterrani deliciós. Amaguem als guiris que hi ha un bus. Dissimulem.

Aprofitant l’embranzida, jo faria altres accions en el mateix sentit. Taparia el senyal de la parada amb cinta aïllant, com si estigués en obres. I a dalt del bus, per espantar, hi posaria uns figurants que fessin de carteristes (però que anessin drets, per no ocupar plaça). Aquestes dues mesures ja ajudarien, però, a més a més, faria una formació als conductors del vehicle perquè aprenguessin a fer-se els borratxos. Els veïns, mitjançant uns avisos al WhatsApp, ja sabrien que tot és un estratagema. Si tot això no funciona, que pot passar, perquè els guiris són molt llestos, llavors es pot canviar el paradigma. Es fa una campanya que digui: “Si vius a la Salut, fes salut”, i que tot segueixi com fins ara.

stats