18/03/2021

Les verdures de Michelle Obama

2 min

Netflix acaba d’estrenar un programa infantil produït pel matrimoni Obama i presentat per l’ex primera dama dels Estats Units Michelle Obama. Waffles and Mochi és una sèrie preescolar per divulgar l’alimentació sana. És una mena de Barri Sèsam força més ensucrat on dos titelles de pelfa, en Waffles (un híbrid entre gofre i Yeti) i en Mochi (les postres japoneses tan suaus i tovetes) venen del país del menjar congelat per descobrir els aliments frescos. Cada episodi està dedicat a un producte diferent: el tomàquet, la sal, la patata, el cogombre, l’arròs, l’ou, les herbes aromàtiques, el blat de moro, el xampinyó i l’aigua. Els dos protagonistes van a parar a la botiga de queviures naïf que regenta la senyora O (ella mateixa es bateja així i rep aquest tracte de la resta de personatges) i els contracta perquè treballin amb ella. La idea de convertir una ex primera dama en la responsable d’un supermercat que va amb davantal fa una mica de riure des de l’òptica d’un adult, però per als nens petits aquest detall és el menys important. De fet, els cameos d’alguns famosos en el programa són una aclucada d’ull als pares. “Qui és aquest home?”, li pregunten a la senyora O assenyalant una foto d’en Barack. “Aquest és el meu marit”, respon ella. En un vídeo musical, una tomàquet apareix amb la perruca de la cantant Sia i té la seva veu. Són petits estímuls perquè els adults no se sentin abandonats en la trama preescolar. A cada programa els dos titelles protagonistes rebran una missió que els farà viatjar arreu del món i a través de diferents cultures per descobrir les particularitats de cada producte, com es cultiva o quin és el seu origen i els diferents plats que s'hi pot cuinar. “Oh! Quin cistell més bonic ple de nassos de pallasso!”, exclama en Waffles. I la senyora O li aclareix: “No, això són tomàquets”. Un dels col·laboradors del programa és el xef José Andrés, que explica algunes receptes molt senzilles als dos bonics ninots protagonistes. Els personatges tenen un crit de guerra una mica estrany: “Escolta les verdures i menja't els teus pares!”, que sembla que fomenti el canibalisme.

A part de la versió original en anglès, Netflix ofereix l’opció doblada en diversos idiomes (hi ha el castellà però no el català). 

El programa està tan farcit de valors que fins i tot satura una mica: el respecte entre persones, la diversitat, la inclusió, la importància de donar oportunitats als nouvinguts, l’educació... Pràcticament tots els objectes que apareixen en la història estan animats: des de la lleixa del supermercat fins a una escombra. Tots ells estableixen vincles de col·laboració. En el món d’en Waffles i en Mochi tot és càlid, ple de tendresa i amor. I la causa pedagògica i alimentària és molt noble en un país on la malnutrició s’ha convertit en un greu problema sanitari. Ara bé, potser per part dels Obama podríem esperar alguna producció paral·lela més punyent i ambiciosa que denunciï un sistema alimentari tan desequilibrat i insostenible com el nord-americà.

stats