03/08/2023

Trump contra la democràcia, i viceversa

3 min
Donald Trump durant un míting a Iowa

La imputació de l'expresident dels EUA, Donald Trump, acusat de conspiració i obstrucció a la justícia pels seus intents de mantenir-se en el poder després de no acceptar la seva derrota en les eleccions del 2020, obre una nova i crucial batalla legal i política que marcarà el futur de la democràcia nord-americana. El país que ha fet bandera de la llibertat, i que va veure l'abisme en l'assalt al Capitoli dels seguidors de Trump, es jugarà un altre cop en aquest judici, i tot el que l'envoltarà, la supervivència del seu estat de dret.

Com ja s'ha vist, Trump no dubtarà en tornar a fer-se passar per víctima d'una suposada conspiració. A l'estil bumerang, farà servir la imputació com a palanca per accedir de nou a la Casa Blanca. De fet, les enquestes ara mateix ja li donen un empat amb un Biden que no passa pel seu millor moment. El judici pràcticament pot coincidir amb la cita a les urnes de la tardor del 2024. Amb un país polaritzat, amb una opinió pública cada cop més a la mercè dels algoritmes de la comunicació, la batalla es presenta dura i incerta.

Tal com va fer el 2020, a l'expresident republicà no li tremolaran les cames a l'hora d'excitar els instints més baixos de la gent per desprestigiar les institucions, per mentir descaradament. El seu populisme no té límits. L'únic dubte és veure quins límits tindran els seus seguidors. La clau serà fins a quin punt és capaç d'arrossegar el país: ¿fins on i fins quan li seguirà donant suport –amb comptades excepcions– el Partit Republicà? ¿Tornarà a tenir al carrer un suport radical capaç de tot? ¿El votarà massivament la Nord-amèrica blanca i conservadora?

Encara hi ha més interrogants. Com que res no impedeix que pugui aspirar a la Casa Blanca, ¿què passarà si pràcticament alhora és elegit president i condemnat a la presó? Els EUA poden entrar en un estat de xoc constitucional. És difícil d'imaginar una contradicció democràtica més flagrant i feridora: la justícia com a garant del compliment de les lleis contra els sufragis com a essència de la sobirania popular.

A hores d'ara, no hi ha dubte que Donald Trump és un perill per a la democràcia. No hi creu, només se n'aprofita. En altres moments de la història, a Europa hem viscut l'accés al poder, per vies democràtiques, de figures que han resultat tràgiques per als seus països i per al món sencer. No es tracta d'equiparar el multimilionari republicà amb Hitler o Mussolini. Però sens dubte la seva figura és una amenaça per a l'equilibri mundial i per als Estats Units.

Si Trump sortís victoriós d'aquest nou pols amb la justícia i amb la democràcia liberal, els dirigents autoritaris d'arreu del món, que cada cop són més i més forts, rebrien un aval per a les seves polítiques il·liberals. Si, per contra, la justícia i la democràcia nord-americanes són prou fortes per curtcircuitar d'una vegada per totes aquest personatge tòxic, trampós i terriblement demagog, s'haurà fet un pas important en el camí de tornar a enfortir les democràcies planetàries i de buscar un nou ordre mundial en plena crisi climàtica i en plena guerra a Europa davant la Rússia autocràtica i davant l'alternativa d'una Xina dictatorial enfortida com a potència econòmica.

stats