26/03/2021

Treure els militars de la casa d’Emili Darder

2 min

La casa d’Emili Darder, l’últim batle republicà de Palma, continua en mans del mateix exèrcit que el va condemnar a mort. El mes passat va fer 84 anys que el va assassinar un falangista amb un tret al clatell –estava malalt i no s’aguantava dret davant la paret on el volien executar–, però l’havia sentenciat un tribunal militar. Afegint sal a la ferida, el casalot que hi ha en una de les cantonades de la plaça de la Porta del Camp encara és la Delegació de Defensa a les Balears. Això, en ple segle XXI.

Emili Darder, metge especialitzat en malalties infeccioses, hi tenia un laboratori d’anàlisis clíniques, en aquella casa, i hi tractava pacients arribats de tot Mallorca. Ara està dedicada a la guerra. Ja fa temps que és hora que es repari aquest greuge: l’edifici és un símbol i no hauria d’estar en mans d’homes amb el mateix uniforme que els que el varen condemnar, hauria de ser per als ciutadans. Pot ser un bon lloc on recordar el batle que va obrir dispensaris municipals als barris, va dur aigua corrent i clavegueram a les cases, i va fer avançar Palma en la mateixa direcció que les ciutats més modernes de l’època. Per això la petició que en aquest sentit ha registrat el senador Vicenç Vidal és més que pertinent. Els partits que es fan dir progressistes hi haurien d’estar d’acord.

Canviar noms de carrers i treure escultures feixistes, quan es fa bé, té una innegable càrrega simbòlica, reparadora. Però compensar robatoris com el de la casa de Darder és encara més important. No va ser cap soldat, ni cap revolucionari de barricada. El van matar per les seves idees. Va cometre el crim de ser republicà i estimar la seva llengua i la seva terra, que volia lliure i amb la possibilitat de triar el futur.

stats