01/07/2022

Tant Costa?

2 min

Una literatura creix sana no només quan té clares les seves fites cap al futur, sinó també en la mesura que agraeix, rellegeix i homenatja els autors que l’han precedit. Aquesta és, malauradament, una màxima que no es pot aplicar del tot a la figura de Miquel Costa i Llobera, poeta i cappare del moviment de l’Escola Mallorquina, de qui enguany se celebra (o s’hauria de celebrar, qui sap si d’una altra manera) el centenari de la mort. 

No vull negligir el que s’ha fet: són diverses, les institucions que s’han proposat commemorar aquesta efemèride. L’Ajuntament de Pollença, la Fundació Rotger Villalonga i el Bisbat de Mallorca presentaven l’Any el passat mes d’octubre, i aquest es donà per encetat dia 16 d’aquell mes amb una “Eucaristia”. L’objectiu de la commemoració, segons el Bisbat, és homenatjar “el poeta, el sacerdot i el sant”, facetes que representen Costa no només en la seva vessant de creador i d’innegable referent cultural, sinó també com a home d’església. El problema no és només de contingut, una qüestió que es podria discutir i que no arribaria enlloc, perquè dependria massa de les adscripcions religioses de cadascú, i al cap i a la fi Costa va ser també un membre destacat de l’Església…, sinó que és també un problema de forma.

Em sembla problemàtic que les institucions encarregades de reivindicar i liderar la relectura i l’homenatge d’un dels grans clàssics de la poesia catalana siguin un ens municipal (amb tots els respectes), una fundació privada (amb els mateixos respectes) i una entitat religiosa (amb el respecte d'aquell que s’encara a allò sagrat). Fora bromes: convendria que les institucions autonòmiques i insulars donassin qualque explicació de la seva no-implicació en aquests actes, cosa que consider un desencert flagrant. Desconec si això ha estat causat per la desídia d’aquestes, per manca de voluntat de les entitats convocants o per una barreja de totes dues coses, però el que està clar és que l’Any Costa i Llobera no s’està celebrant com tocaria.

I davant això jo em deman: tant Costa? Tant costa que la Conselleria de Cultura, tan implicada en l’Any Joan Fuster (una fita memorable i feliç de col·laboració en el pla dels Països Catalans), s’impliqui en l’homenatge a un dels nostres més grans poetes? Tant costa que faci el mateix el Consell Insular? Tant costa, tenir un web ben actualitzat (https://anycostaillobera.org/) on es mostrin les futures activitats i totes les que ja s’han fet, més enllà d’un cicle de quatre conferències i una missa de fa gairebé un any?

Em consta que tant la Fundació Mallorca Literària com l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, en col·laboració amb el Club Pollença, han organitzat actes d’homenatge a l’autor. Desconec, perquè no són al web, si se n’han fet més. Ara caldria, si és que encara hi som a temps, que les institucions del país estiguessin a l’alçada, i que aplicassin l’encert amb què s’està celebrant l’Any Joan Fuster a l’any de l’autor pollencí. Potser costa, sí, però ens convé.

Sebastià Portell és escriptor

stats