01/07/2023

La societat de les Illes pagarà el preu de l’acord entre el PP i Vox

2 min

Dir que la política influeix en la vida de les persones és pràcticament una obvietat, per molt que hi hagi sectors sense gens d’interès per les decisions que es prenen a les institucions. Els drets, les llibertats, l’economia, la sanitat i l’educació depenen dels partits que governen i la ideologia determina quin serà el rumb. Per això, l’arribada de Vox al poder ha de ser motiu de preocupació per a qualsevol ciutadà que defensi els valors democràtics. 

Hi ha una cosa del pacte del PP amb l’extrema dreta que sí que s’ha de reconèixer. La declaració d’intencions del document de 110 punts que han signat deixa clar cap a quina direcció volen anar. La llàstima ha estat la manca d’informació de les intencions prèvia a les eleccions, perquè la ciutadania hauria votat amb més coneixement de causa si hagués sabut que els populars estaven disposats a arribar fins a aquest punt.

Sobre la taula dels propers quatre anys hi ha la possibilitat de viure un retrocés important pel que fa als drets socials. Els avenços en memòria democràtica, els del col·lectiu LGTBI, la lluita contra la violència masclista i la feina per pal·liar l’impacte del canvi climàtic patiran de valent amb un govern que estarà sota la vigilància de Vox, segons han reconegut els mateixos integrants de l’acord. I no parlem de la llengua pròpia de les Illes Balears, el català, la qual haurà de fer front a una ofensiva que li pot arribar a fer més mal del que va patir durant la legislatura de José Ramón Bauzá.

És clar que cap govern aconsegueix un 100% de satisfacció entre tots els col·lectius que integren la societat. Però un objectiu important és que el descontentament es pugui canalitzar des d’un clima de pau social i de respecte. Així les coses, no sembla que els atacs al català i les ingerències a les aules hagin de servir a aquesta finalitat, i les mobilitzacions del passat demostren que en aquesta terra hi ha punts altament sensibles, com la llengua i la cultura pròpies. 

“Les persones que vulguin fer renou en faran, però tenim clar que el nostre programa es complirà”, va afirmar divendres la secretària general del PP, Sandra Fernández, qui també va assegurar que es garantiran els drets de tots els ciutadans. Com s’ho farà el PP per garantir els drets de tots els ciutadans sota la vigilància de Vox, una formació que precisament entra en conflicte amb els drets de determinats col·lectius? Aquesta és la pregunta que el Partit Popular té pendent de respondre. No hem d’oblidar que els acords polítics sempre tenen un preu i que és la ciutadania qui el paga. El del PP i Vox no n’és cap excepció. 

stats