15/12/2023

‘Servir cony’ i altres neologismes

2 min

Com a millenNial, reconec que hi ha certs neologismes que ja se’m fan bolla (sí, als millennials també ens comença a passar per damunt el vocabulari de les noves generacions). He de dir que, en el meu cas, el fet de resistir-me a descarregar TikTok al mòbil tampoc no m’ajuda en aquest intent de no semblar una boomer en el cos d’una persona que encara no ha arribat a la trentena. També és cert que potser se’m faria més fàcil entendre’m amb els meus coetanis més joves si m’hagués volgut enganxar a la darrera edició d’Operación Triunfo, la més impregnada per l’imaginari de la generació Z fins a la data –o això em sembla per tot el contingut que bombardeja el meu timeline de Twitter. Però és que una gala setmanal, amb el pertinent resum diari, em suposava un compromís massa gran en aquestes altures.

Ara bé, som de les que intenta no desaprofitar cap oportunitat d’entrenar les destreses lingüístiques. M’explic: mentre que el nostre temps és indubtablement finit i limitat –sobretot per més aplicacions, xarxes socials i continguts diversos–, el nostre vocabulari no té per què ser-ho. I per això he abraçat amb totes les meves forces els darrers neologismes que han caigut a les meves mans: ‘PEC’, ‘servir cony’ o ‘ser mare’. Sí, encara que sigui la primera vegada que llegiu aquests conceptes, tots ells s’han adherit al llenguatge dels nascuts al voltant dels 2000 de tal manera que a molts d’ells els és pràcticament impossible comunicar-se amb soltesa sense fer-ne ús.

Més enllà de les noves possibilitats que ens ofereixen per expressar certes idees o, fins i tot, xerrar amb més propietat d’un món que canvia constantment, demostren com el llenguatge és capaç d’evolucionar emmotllant-se a les convencions socials. Si un temps ‘pel cul’ tenia connotacions negatives –i, per què no, homòfobes–, ara ‘pel cul’(PEC, per les sigles en castellà, por el culo), es fa servir quan una cosa t’agrada molt. De la mateixa manera que les expressions homòlogues que pugueu imaginar amb els genitals masculins, ‘servir cony’ s’utilitza quan una persona ho està fent molt bé. Finalment, ‘ser mare’ fa referència al fet de ser exemple d’alguna cosa.

I què voleu que us digui, si el llenguatge construeix la nostra realitat, a mi em paga la pena l’esforç de sumar-me a aquesta conversa.

stats