28/01/2024

La selectivitat de Feijóo

2 min
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, en una roda de premsa ahir.

Ha passat en segon terme de la procel·losa actualitat la nova proposta educativa que va llançar Feijóo fa uns dies, a saber, la unificació de les proves de selectivitat (PBAU, sigles de Proves de Batxillerat per a l’Accés a la Universitat). Es tracta d’unificar-les en una de sola que sigui la mateixa a totes les comunitats autònomes, sense més criteri que el consabut “no té sentit que hi hagi disset selectivitats diferents si som tots a Espanya”. Qui diu proves de selectivitat diu currículums escolars o models educatius.

De moment, Feijóo proposa impulsar aquest model únic a les comunitats on governa el PP. Són comunitats que certament es distingeixen per una forta voluntat d’innovació pedagògica, en especial en aquelles en què, com al País Valencià i les Balears, el català és la llengua pròpia. A Balears està prevista per al curs que ve (i dotada amb un pressupost de 20 milions d’euros només per al primer trimestre) una mesura ben avantguardista: la segregació dels alumnes per llengua. És una manera de crear guetos lingüístics, i al mateix temps de convertir els centres públics en llocs de conflicte i confrontació. Al mateix temps, el Govern Balear ha decidit també tirar pel dret i equiparar plenament l’escola concertada amb la pública, amb l’argument falsari que la concertada ha estat injustament menystinguda. No cal ser Rosa Sensat per comprendre que totes aquestes providències s’encaminen cap a un desballestament de l’ensenyament públic en benefici del privat i concertat. I si, a més, es pot donar una estocada fatal a l’ús social del català, i associar la llengua catalana i el seu ensenyament amb la idea de fractura social, encara millor.

En aquest context, el conseller d’Educació de les Illes Balears, Antoni Vera, ja ha saludat positivament la proposta del seu cap de files de fer una selectivitat única. “Beneficiarà els alumnes de les Balears”, ha dit, tot i que sense aclarir en què consistirà aquest benefici. De fet, és impossible saber-ho, en la mesura que tampoc Feijóo ha explicat en què ha de consistir aquesta unificació. Vera, però, sembla haver-ho caçat al vol: “No és fer una selectivitat única de continguts, sinó d’estructura. La proposta és completament factible”.

No sabem què és “una selectivitat única d’estructura”, però el problema és que el mateix Feijóo va dir justament que es tractaria de fer una selectivitat “comuna en continguts, criteris de correcció i data de celebració”. La Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles ja ha dit que això és impossible, perquè tampoc hi ha un batxillerat únic a totes les comunitats. A Balears també ha criticat l’anunci de Feijóo FAPA Mallorca, amb un afegit sorneguer i certer: “Es nota que hi ha eleccions gallegues a la vista”. A Vera li sembla que és “completament factible” perquè al PP de Balears li sembla completament factible tot allò que digui el PP de Madrid. Sobretot, si s’ha de fer dins les aules públiques.

stats