04/12/2023

Salvem Can Vinyers

3 min
Jugadors practicant al camp de golf de Sant Cugat.

Últimament els veïns de Matadepera ens preguntem com pot ser que, de manera deslleial, les accions de l'equip de govern municipal contradiguin les afirmacions i compromisos que aquest mateix equip va assumir amb Can Vinyers i el golf municipal de Matadepera.

D’on ve el problema? El camp de golf municipal de Matadepera, com la resta d'equipaments municipals, és deficitari, ja que els ingressos generats pels abonaments i les vendes de green fees no cobreixen els costos de personal i manteniment anuals. 

A la darrera campanya electoral, en reunions amb veïns, Som-hi Matadepera, el partit format per independents que actualment governa, es declarava partidari de continuar amb l'explotació del golf; tant és així que en el seu programa electoral deia textualment: "Millorarem la gestió del golf perquè sigui econòmicament rendible".

Però fa qüestió d’un parell de mesos que tot va canviar. Els que abans eren partidaris de continuar amb l’explotació del golf, ara, amb una total falta de transparència, de consciència social i d’honestedat, demanen tancar-lo, basant-se en un informe de situació realitzat per un extern en el qual es faciliten dades i referències insubstancials clarament per justificar el tancament de l’activitat. 

Mentre l’equip de govern informava els veïns sobre l’estat de la instal·lació, i ens demanava que féssim propostes per reduir el dèficit del camp, d’amagat engegava una campanya mediàtica per desprestigiar el camp i preparar-ne el tancament.

A més, l’Ajuntament ha dut a terme un seguit de mesures per augmentar el dèficit del camp de golf, ja que durant un temps no s’ha permès renovar els abonaments als usuaris, no s’ha invertit en el manteniment bàsic del camp –fent així les instal·lacions cada cop menys atractives per a la pràctica del golf– i fins i tot s’han organitzat curses populars amb circuits traçats per dins del golf que han empitjorat encara més l’estat deplorable que presenta. Així, malgrat tenir assignats al manteniment del camp cinc jardiners, la manca de mitjans fa que no s'hi pugui garantir una mínima qualitat.

El camp de golf de Matadepera permet apropar a tothom la pràctica a preus assequibles d'un esport considerat elitista, i d'altra banda el golf és un esport que es pot practicar a qualsevol edat. A Matadepera, en aquest moment, qui més ús fa de la instal·lació és la gent gran, i per a ells és molt important mantenir-la oberta per seguir actius. Molts són jubilats que no podrien pagar el cost de l’abonament dels dos camps de golf que tenim més a prop. 

A més, aquest és un camp ideal perquè els nens s’iniciïn en aquest esport: al seu dia els nens de les escoles de Matadepera utilitzaven el camp de pràctiques. I també cal recordar que bona part de les instal·lacions esportives de Matadepera (el camp de futbol, el camp d'hoquei), l'escola bressol Ralet-Ralet o la depuradora que dona servei al poble existeixen gràcies al projecte del camp de golf, però aquesta és una realitat incòmoda de recordar.

Els veïns tenim moltes idees i ganes de treballar de forma altruista perquè a Matadepera seguim tenint un camp de golf municipal, l’únic a Catalunya, i regat per aigua depurada, una reserva de biosfera oberta a tothom, grans i petits, matadeperencs, terrassencs o sabadellencs, però la manca de criteri i l’excés de populisme de l’actual consistori fan que el més important sigui tancar el camp de golf, perquè el golf, es jugui com es jugui i tingui el cost que tingui, és un esport de rics. Malauradament, això és el que passa quan un grup d’independents entren al govern i passen de criticar la política a viure d’ella.  

stats