Opinió
Opinió 11/05/2023

Quants diners que he guanyat amb la borsa!

Els estudis indiquen que el 90% de les persones sense coneixements que inverteixen en borsa perden diners

2 min
Diners en metàl·lic

BarcelonaSegurament tots coneixem al voltant nostre algú que inverteix en renda variable o, tal com ho diem col·loquialment, en borsa. I, segurament, també coneixem algú que ha guanyat diners (o molts diners) invertint-hi. Però, coneixem algú que n'hagi perdut?

En l’economia en general i en la inversió en particular, la psicologia hi té un paper fonamental. Guanyar diners ens porta a un estat de felicitat i necessitem compartir-ho ràpidament amb tothom. En canvi, quan perdem diners, no volem explicar-ho a ningú. En tot cas, els estudis indiquen que el 90% de les persones sense coneixements que inverteixen en borsa perden diners!

Per tant, cal avisar el lector: si no ha invertit mai i no té coneixements sobre inversió, primer cal que demani ajuda a un professional, tant perquè l'assessori com perquè es pugui formar. Oi que no se’ns acudiria operar una persona sense ser cirurgians? Doncs seria el mateix.

I, sobretot, mai cal deixar-se portar per l’amic que diu: “Quants diners que he guanyat amb aquesta acció”. Segurament, quan l'amic ha guanyat és perquè la tendència s’estava esgotant i en venia una de nova. Els preus no pugen (ni baixen) linealment, sinó que oscil·len a cada segon. Imagini's que a 1 de gener l’acció val 15 euros, a 1 de febrer val 20 euros i a 1 de març en val 10. Si fa cas del seu amic l’1 de febrer, ell hi haurà guanyat en aquell moment i vostè hi haurà perdut un 50% al cap d’un mes.

Però suposem que igualment li fa cas. Hi ha dues opcions: que li surti bé, tots dos hi guanyin i siguin molt amics, o bé que hi perdi diners i que segurament perdi també un amic. La psicologia humana quan parlem de diners només ens porta a extrems. El millor consell quan parlem d’inversió és no tenir consell.

stats