L’EDITORIAL
Opinió 02/03/2019

El PSOE enfila l’oportunitat política del 8-M

2 min

El feminisme s’ha convertit gairebé en l’única barrera capaç d’aturar el tsunami de la ultradreta. A tot arreu, les polítiques populistes de dretes -de Trump a Orbán, de Bolsonaro a Abascal- tenen les dones emancipades i feministes al front de la llista dels enemics a combatre. I encara que fan forat, perquè apel·len als instints de supervivència d’una societat tradicional i patriarcal que és majoritària, la mobilització de les dones és potser la principal oportunitat de continuar avançant cap a una societat més igualitària, sostenible i justa.

Es veurà aquest 8 de març, que tot apunta que tindrà un èxit de convocatòria encara més gran que el de l’any passat, en la que possiblement serà la celebració del Dia de les dones més polititzada dels últims anys. Hi té a veure l’entrada de Vox al Parlament andalús i la seva campanya contra el que denomina “ideologia de gènere” i la minimització de la violència masclista; el seguidisme del PP de Casado, que fa campanya amb una restricció del dret a l’avortament, i l’actitud ambigua i poc amiga de Ciutadans davant el mateix terme feminisme. El tripartit de dretes s’ha posicionat, amb diferents gradacions, en l’antifeminisme. I d’això en vol treure rèdit polític el govern de Sánchez, que va aprofitar la roda de premsa del consell de ministres per fer-ne ostentació canviant el logo de la Moncloa per un altre sobre la mobilització del 8 de març. A això s’hi afegeix que el govern espanyol secundarà la vaga restringint els seus actes institucionals. Ahir, a més, es van presentar algunes mesures legislatives per fomentar la igualtat, com l’equiparació del permís de paternitat o l’obligació de les empreses a fer públiques les taules salarials per comprovar si hi ha desigualtat de sou per qüestió de gènere i evitar-ho.

El camí per la igualtat és llarg i hi ha molts àmbits en què cal insistir més. Avui, a Societat, explicam com en el sector tecnològic la bretxa no fa més que créixer: el nombre de dones congressistes al MWC ha disminuït, i totes les aplicacions que fan d’assistent virtual als usuaris tenen nom i veu de dona. No és una anècdota. Els estereotips encara es mantenen i per això és tan oportuna i necessària la mobilització i, també, la politització del feminisme. Perquè, efectivament, la igualtat és un tema polític de primer nivell i cal tenir-ho clar per anar avançant.

stats