COM UNA PÀTRIA
Opinió 01/06/2018

Prohibir, prohibir, prohibir

i
Miquel àngel Llauger
2 min
Prohibir, prohibir, prohibir

L’any 1967 la Direcció General d’Informació i Turisme de les Balears va ordenar el segrest de ‘Marius’, novel·la d’Antoni Serra. Era una època en què els episodis de censura eren habituals, però el curiós d’aquest cas és que feia mesos que la novel·la s’havia publicat i es venia lliurement. Als subordinats de Fraga Iribarne els va costar descobrir que atemptava contra la moral catòlica i l’ordre establert. El 1974 Antònia Vicens va veure com a la seva novel·la ‘La festa de tots els morts’ li volien censurar un capítol en què apareixia un capellà. Ella la va tornar a sotmetre a la censura amb el capítol intacte, convençuda que no se la tornarien a llegir, i així és com va aparèixer. Biel Mesquida va tenir menys sort: el mateix 1974, havia escrit el llibre ‘El bell país on els homes desitgen els homes’, que va haver d’esperar l’any 1985 per veure la llum. ‘L’adolescent de sal’ ja havia hagut d’esperar dos anys.

Són tres exemples, d’autors nostres i encara joiosament actius, de la inacabable i ignominiosa història universal de la prohibició de llibres. La crema n’és l’expressió més plàstica, des de la vella biblioteca d’Alexandria fins al futur imaginat per Ray Bradbury. La millor prova de la virtut dels llibres és l’obsessió del poder per prohibir-los.

Dins del marc de la Fira del Llibre que ara comença a Palma, el PEN Català ha organitzat un cicle que intenta mostrar la diversitat prodigiosa de la prohibició de llibres: llibres d’aquí i d’allà, antics i moderns, per a grans i per a infants, de ficció i d’assaig, de lletres i de dibuixos, clàssics i poc coneguts. El poder menja de tot, la qüestió és prohibir. Al cicle, Pilar Arnau detallarà la història del llibre d’Antoni Serra de què us parlava; el dibuixant Pere Joan parlarà del còmic ‘Hitler=SS’; Josep Manuel Vidal-Illanes, de 1984; Pere Perelló i Nomdedéu, del nostre benvolgut Anselm Turmeda; Jaume Claret, del soviètic represaliat Lev Gumilev; Heike Nottebaum, de l’alemany Karl Otten; Nanda Ramon, d’‘Els viatges de Gulliver,’ i Pilar Rubí, d’‘El món meravellós del mag d’Oz’. Nou llibres d’entre milers i milers. Serà una bella manera de reivindicar la llibertat.

stats