28/05/2021

Prohens, oposició en diferit

2 min

 26 de maig de 2021, comença una nova legislatura. Les eleccions es produïren just fa dos anys però, a l’equador de tornar a les urnes, l’encara líder del PP illenc, Biel Company, ha donat un nou sus a la vida política.

La pandèmia ha arrasat amb la informació política (i amb moltes coses més importants), però la reactivació també arriba en aquest camp. La prova: els efectes de l’adeu de Company.

El de Sant Joan no fa les maletes fins al juliol, amb el congrés del PP que donarà el poder intern a Marga Prohens. Allà li passarà el testimoni, però la veu la hi dona en anunciar la renúncia; l’oposició des d’ara mateix la farà la campanera. Els enfrontaments dialèctics entre Prohens i Francina Armengol seran en diferit, no les veurem al Parlament. Però ningú dubta que la futura presidenta dels populars enfocarà totes les seves declaracions a interpel·lar Armengol.

La socialista jugarà amb avantatge perquè, en no tenir-la davant, la podrà esquivar o ignorar, segons li convengui. Emperò, per ventura, es gira la truita; llançar segons quins missatges des de la tribuna del Congrés és un aparador que no es pot menysprear. El paper que té la diputada del PPa la cambra baixa no té res a veure amb el que va tenir Francesc Antich –figura amb qui ara la comparen-. El després president segué en una de les darreres files de l’hemicicle. Va tenir poques intervencions i, així i tot, va tornar al Consolat. Abans, amb Jaume Matas va passar una cosa semblant. No es veien les cares amb Antich quan era ministre i també es va fer seu el Govern. Ser al Parlament enriqueix el cara a cara i, sobretot, la crònica parlamentària, però no és sinònim de productivitat electoral; els dos candidats que feren oposició des de Madrid comandaren. Potser aquest pic, per interessos partidistes, sí que es comença a parlar de les Balears al Congrés.

stats