24/03/2023

Una pregunta: pactaria amb Vox per governar?

2 min

La informació és bàsica abans de fer un gest tan important com el de dipositar una papereta dins d’una urna. Mentre que en època de majories absolutes bastava saber qui anava a llistes i amb quin programa sota el braç, ara hi ha un altre factor que hem de tenir ben present: amb qui estan disposats a pactar els partits polítics. Pel que fa al PSIB, les cartes són sobre la taula després de dues legislatures de Pacte, i està clar que MÉS per Mallorca i Podem tornarien a ser companys de viatge de Francina Armengol si la líder socialista aconseguís la fita històrica de governar una tercera legislatura consecutiva. A més, la presidenta ha fet veure al Parlament que tampoc no tindria cap problema a arribar a un acord amb El Pi, encara que els regionalistes han manifestat que no voldrien en cap cas a anar de la mà de Podem.

La cosa no està tan clara pel que fa a la dreta, perquè el PP de moment no ha estat capaç de donar una resposta contundent a una pregunta ben senzilla: està disposada Marga Prohens a pactar amb Vox en cas que pogués governar amb els vots de l’extrema dreta? Les darreres declaracions de la líder popular respecte d’aquesta qüestió són que “Vox ha demostrat que no és un element d’estabilitat”. O sigui, que continuam sense saber si Prohens voldria arribar a un acord amb l’extrema dreta per arrabassar la presidència a Armengol. Una altra frase de significat incert de la candidata popular: “Vox sembla més interessat a votar les propostes del PP que sumar cap al canvi i vull que el pròxim Govern sigui estable”. Què vol dir això? Reclama que Vox canviï d’actitud o descarta qualsevol acostament a aquest partit en qualsevol institució després de les eleccions?

Serà molt complicat mantenir els equilibris fins al 28 de maig: el PP no es pot tancar cap porta de manera contundent, però també s’ha d’esforçar perquè no se n’allunyin els votants més moderats. Es tracta d’aconseguir la quadratura del cercle. Fonts properes als populars expliquen que hi ha molt poca afinitat entre Marga Prohens i Jorge Campos, i que és molt poc probable que el líder de l’extrema dreta s’assegui mai al Consell de Govern si el PP recupera l’Executiu. És difícil de creure quan Marga Prohens no s’ha compromès mai públicament a no pactar amb l’extrema dreta. A més, decisions com aquesta van més enllà de la candidata balear i depenen en bona part del que s’acordi al carrer Génova. Hem de tenir ben present que el PP necessita recuperar poder territorial per arribar amb força a les eleccions estatals de novembre i potser Alberto Núñez Feijóo no posarà emperons a pactar amb Vox per recuperar les Balears, per molt que sempre sigui preferible comandar en solitari.

“Veig el que Vox fa a Madrid i preferesc un Govern estable en minoria”. Aquesta és l’afirmació més arriscada que ha fet Prohens sobre l’extrema dreta. Però les paraules són importants, perquè ‘preferir’ no vol dir que descarti per complet un pacte. 

stats