TRIBUNA OBERTA
Opinió 12/11/2019

Pere Morey 'in memoriam'

i
Antoni Noguera
2 min

Tinent de batle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma...quan més estimi una persona la terra que trepitja, més estimarà la Terra...

Aquesta darrera setmana ens ha deixat Pere Morey Servera, un home de Palma i del món que dedicà molt del seu temps a difondre la nostra història a través de la paraula. Va ser un home apassionat per la cultura, passió que va saber transmetre a la seva família i amics, i un activista en la defensa dels drets humans i de la llibertat d'expressió.

Escriptor per vocació, sobretot de literatura infantil i juvenil perquè creia fermament en la formació de les persones des de la infantesa; col·laborador en diversos mitjans de comunicació i per damunt de tot un home compromès amb la llengua i la cultura del nostre país. Aquest compromís el conduïa a participar desinteressadament en totes aquelles accions que suposassin treballar per la cultura. Així va formar part del Consell Municipal de la Cultura i, malauradament, ens ha deixat massa prest i sense el temps suficient perquè la seva veu crítica i sàvia pogués aconsellar-nos.

La frase que he escollit per encapçalar aquestes línies, treta d'una entrevista que fa uns anys li va fer Neus Canyelles, escriptora premiada, entre d'altres, amb el premi Ciutat de Palma de novel·la, sintetitza perfectament allò que tantes vegades he dit de la necessitat d'estimar Palma i de reforçar el nostre sentiment de pertinença a una comunitat per sentir-nos ciutadans del món. En Pere ha estat una d'aquestes persones que han estimat la seva ciutat, un entre tants altres escriptors i intel·lectuals que des d'una posició crítica i compromesa s'han implicat per fer-la una mica millor.

Massa sovint els qui avui ocupam càrrecs de responsabilitat política ens veim abocats a prendre decisions en una immediatesa i urgència que no ens dona el temps suficient per escoltar la veu dels que en saben i que ben segur ens ajudarien a no caure en algunes errades. Només ens recordam d'ells quan ja no hi són i, llavors, lamentam no haver-los tengut més en compte. Hem de treballar per retornar a la vida pública els nostres intel·lectuals. Vull que aquestes paraules, escrites en memòria de Pere Morey, siguin un humil homenatge a tots ells.

Una societat justa no pot ignorar els seus personatges, aquells que han estat motor de la vida pública, i ara que en Pere ja no hi és la millor manera de tenir-lo present és assegurar-nos que la seva obra resti per sempre ben present a les nostres biblioteques i facilitar-ne la seva lectura. Fins sempre, Pere, i que des de qualsevol d'aquests indrets que has creat en el teu univers literari ens tenguis un ull al damunt.

stats