09/06/2023

Pensament ‘prêt-à-porter’

2 min

És ben cert que les coses cada dia passen més aviat. N’hi ha moltes de les quals no podem retenir la fesomia, ni tan sols el color. Així ocorre amb cantants, amb èxits literaris, amb marques i tipus de cotxes, amb els cromatismes de la roba. Res no queda fixat en les nostres vides durant un temps raonable: això vol dir un temps suficient perquè en puguem extreure les substàncies beneficioses. No ens ha d’estranyar, per tant, que allò que més aviat desapareix del panorama de les nostres vides sigui el pensament, principi actiu i excipient alhora de tot allò que necessitam per reconèixer-nos en aquest món. Si estam atents als mitjans de comunicació que “pensen” amb més freqüència i profunditat, potser associarem el pensament a un “bé” propi de la societat de consum, en un article de la vestimenta prêt-à-porter. Al nostre país, tenim pensadors d’un nivell extraordinari, potser comparables al de Rodin. La seva influència en la nostra societat és tan tènue com duradora. El drama és que molt difícilment es recuperen els corrents de pensament que el vent dels dies ha esborrat del paisatge del qual feim part.

Per exemple, arran de l’afer del jugador Vinicius, del Reial Madrid, ha caigut damunt dels mèdia, com una bomba, la qüestió del racisme a Espanya, alterant els titulars i posant en evidència la dramàtica ignorància sobre la qüestió de la majoria de columnistes i de tertulians. La qüestió és un compost de racisme, xenofòbia i d’elements superiors, el colonialisme, el capitalisme, la lluita de classes, la cultura/incultura, la religió et al. El més destacable de tot plegat, a judici de servidor, és que no ha baixat sobre el “debat” ni un raig de llum d’alguns personatges encara pròxims que visqueren aquestes temàtiques en el context de la descolonització africana, on racisme, colonialisme i esclavatge formaven el nucli del problema. No hem sentit parlar de Frantz Fanon ni d’Albert Memmi o d’Aimé Césaire, ni tan sols de Malcom X, dels Black Panthers, que ens són tan propers i ens haurien estat tan profitosos, tan bona i fèrtil companyia. No existeixen. 

Les seves idees contribuïren a construir conceptes que han canviat moltes coses, i no tan sols referides a la negritud ni a Àfrica. Però la seva influència, menor del que teníem dret a esperar, s’ha mantingut a penes en el temps, com aquestes pluges menudes que es dilueixen sense deixar a la terra una mica de saó.

Escriptor
stats