01/05/2024

“Què va passar ahir a Barcelona?”

2 min
El novel·lista i director de cinema nord-americà Paul Auster a la seva casa de Brooklyn, Nova York

Paul Auster ha estat d’aquelles celebritats mundials accessibles, de manera que som molts els que n’hem pogut guardar records personals. Aquí van els meus. 

12 de setembre de 2012. A la llibreria Politics and Prose de Washington DC es presenta Diari d’hivern, una recapitulació dels seus 65 anys que comença amb una veritat irrefutable: “Tu et penses que això mai no et passarà i aleshores, una per una, totes les coses comencen a passar-te de la mateixa manera que li passen a tothom”.

La cua per a la firma s’eternitza i decidim anar a sopar al restaurant del costat. A mig àpat, entra un grup amb Auster. Estem pagant quan el veiem que surt a fumar a la porta. Sortim darrere seu i ens presentem tot ensenyant-li la traducció de Sunset Park. I ens examina: “Què va passar ahir a Barcelona?” Es refereix a la primera gran manifestació per la independència. Ens mira amb ulls distants, com si calculés la fiabilitat de la versió, ens firma els llibres i ens acomiadem.

9 de setembre de 2017. Auster és convidat a la Setmana del Llibre en Català. L’haig d’entrevistar l’endemà al Col·legi d’Arquitectes, i quedem la vigília per sopar amb ell, la Pilar Beltran i l’Emili Rosales, a l’Igueldo. Ve de Finlàndia, on el 4, 3, 2, 1 l'hi ha presentat el president del país. En una escapada d’Estocolm a Copenhaguen, s’ha deixat el passaport a l’hotel, però el policia de fronteres és lector seu, el reconeix i el deixa passar. Cauen dues ampolles de Penedès blanc mentre parlem del referèndum, de com de curiós li sembla que a Espanya sigui traduït a quatre llengües, i de com els escriptors nord-americans ja no van a les teles, perquè ara el paper de líders morals el fan actors i actrius. I acaba amb una història que fa molt per ell: Alabama retira el pressupost per a francès a les escoles públiques. A la tele fan una enquesta de carrer i un home comenta: “Si Jesús en va tenir prou amb l’anglès, jo també”. Riures, taxi i fins a l’endemà. I fins sempre.

stats