01/10/2021

Què passa amb la biblioteca Bartomeu March?

2 min

Quan cerques a Google la biblioteca Bartomeu March de Palma, que és el nom pel qual tothom la coneix (almenys tothom que la coneix), entre les dades bàsiques que t’ofereix a la dreta de la pantalla, sobta llegir el següent: “Biblioteca Bartolomé March ha tancat permanentment. Si això no és correcte, pots suggerir un canvi. Suggereix un canvi”. Bé, idò jo no sé si és correcte o no que el tancament de la biblioteca sigui permanent. Però, en tot cas, agaf la invitació de fer un suggeriment: que obrin la biblioteca perquè fa molts de mesos que hauria d’estar oberta –les biblioteques varen ser del primer que es va obrir–, perquè no té cap sentit haver-la tingut tancada un any i mig i els treballadors en ERTO per la pandèmia quan el carrer del Palau Reial on s’ubica està estibat de turistes i quan, al mateix Palau March, just a la porta de la biblioteca, fa temps ja que va tornar a obrir el bar Cappuccino.

El suggeriment es dirigeix primer als responsables de la Fundació Bartolomé March, que, si no vaig errada, també tenen el museu del mateix palau en idèntica situació, igualment sense cap justificació ni una. Diria que tenen la responsabilitat d’obrir-la, i més, com seria normal, si als seus estatuts s’obliga a donar un servei públic. És més, bona part del seu fons és Bé d’Interès Cultural, i un BIC com aquest, tancat i innaccessible és un BIC tudat o, si més no, un BIC que aixeca suspicàcies.

Es va dir que els treballadors de la biblioteca March tenien l’ERTO fins al 30 de setembre, però això es va dir quan encara no s’havia aprovat la pròrroga fins al febrer, així que paga la pena parar atenció al que farà la March a partir d’ara i demanam a les administracions competents que controlin si aquest tancament perllongat sense cap coartada no només ens està costant uns doblers que no tenim per què gastar, sinó que ens du a un empobriment cultural, ara i per a les generacions futures.

Prou difícil és la tasca dels investigadors a les Balears, amb arxius caòtics, amb milers de documents pendents en caixes, amb percentatges de material sense digitalitzar que fan feredat, etcètera, com perquè una de les joies que tenen –que tenien– els investigadors a Mallorca, la biblioteca Bartomeu March, dugui any i mig tancada o que hagi tancat ‘permanentment’, com es diu a Google. 

Oberta el 1970, és el lloc on qualsevol investigador vol i necessita rebostejar. Especialitzada en temàtica balear, els seus fons bibliogràfics i documentals abasten des del segle XIV fins ara. Són més de dos mil els manuscrits i de seixanta mil els volums de llibres que té registrats, a més de publicacions periòdiques, opuscles i altres impresos. És un fons excepcional –hi insistesc, BIC– que una societat com la nostra no ha de permetre que sigui innacessible i que ens fa demanar-nos si no tenim qualque mancança greu quan la investigació, aquí, depèn en part d’una iniciativa privada els patrons de la qual sembla que ja no tenen cap interès en els objectius de servei cultural de quan es va fundar.  

stats