02/07/2022

El Parlament, la fàbrica de segells del Govern

2 min

La vida parlamentària a les Illes és morta i els culpables són els partits del Pacte que han sucumbit als desitjos del Consolat o, si més no, li han volgut facilitar la feina de tal manera que sembla que els diputats no en fan ni mica. L’Executiu està marcant en excés el pas del legislatiu i, a la llarga, acaba fent mal a tota la classe política. No és un fenomen nou a la democràcia illenca, però és més mal d’entendre quan no hi ha majories absolutes monocolors.

L’abús del decret llei, a l’hora de legislar, ha estat una constant durant tota la pandèmia –molts de pics justificada per la situació extraordinària– que ha acabat d’ofegar el parlamentarisme. És una queixa constant de l’oposició, que, en ocasions, ho utilitza per erosionar els que tenen el poder. No obstant això, el darrer capítol d’aquesta setmana és la prova del ‘menyspreu’ cap a la cambra que trien els ciutadans. No pot ser que en el darrer minut es tombin les preguntes de control al Govern que s’havien de fer en un ple extraordinari. Que els socialistes contraataquin les crítiques dient que José Ramón Bauzá ja ho feia –quan fins i tot el PP ha renunciat a ell– és una mala excusa. O és que a PSIB, MÉS per Mallorca i Podem no els semblava ben malament, llavors? Era així i estava mal fet.

I no deixar debatre la proposició de llei del PP perquè així mateix no s’hauria aprovat perquè el que era necessari i urgent era aprovar els projectes de llei i els decrets que havien sortit del Consolat? No és admissible, el Parlament ha de ser el centre del debat; si no, es converteix en una cosa semblant a una fàbrica de posar segells per validar els textos que elabora el Consell de Govern. 

stats