Tribuna oberta
Opinió 06/05/2022

OTAN no, bases fora!

Associació de Vesines del Mercadal
2 min

Fins dia 6 de maig, hem tingut a Menorca la flota de l’Euromarfor fent exercicis militars a la mar, simulant una guerra de mines. Aquestes unitats de l’OTAN, que ara empren Menorca com a base per a les seves pràctiques, van donar-se a conèixer sobretot a partir de la declaració de guerra d’Occident contra el terrorisme global, quan van intervenir en les operacions Active Endeavour, l’Enduring Freedom i Atlanta, en zones de l’oceà Índic. Escenaris de guerra reals  que sempre són lluny i que desconeixem o oblidam fàcilment, però dels quals formam part per una sèrie d’interessos que els nostres governs –els del Gran Occident lliure i democràtic– diuen defensar. Però una cosa és el que diuen –pau, estabilitat, seguretat– i l’altra el que en el fons persegueixen –control de recursos naturals, creació d’àrees d’influència, fabricació d’enemics a mida, justificació del negoci d’armes i de despeses militars... Pura exhibició imperialista i patriotera amb la qual s’atorguen el paper de ser la policia del món, i amb la qual fan i desfan segons convé, amb una hipocresia que els delata vergonyosament, d’Ucraïna al Iemen o Somàlia, d’Israel a Palestina, del Marroc a la República Sahrauí, de Turquia al Kurdistan, Síria, l'Iraq, Líbia, l'Afganistan...

I què tenen a veure, l’Euromarfor i aquests exercicis militars a la nostra idíl·lica, tranquil·la i biosfèrica illa de Menorca, amb tota aquesta geografia de conflictes i interessos? Potser res? Potser quelcom que ja ens va bé perquè sota el paraigua de l’OTAN ens sentim segurs i protegits? Perquè ens hem convertit en simples espectadors, i tant és mirar qui juga a fer la guerra com qui mor fugint de la guerra?

On són els vaixells del govern per ajudar a la gent que s’ofega a la Mediterrània? Qui ven les armes, les mines, les bombes, i qui posa les fronteres?

Potser la línia que separa la dignitat de la indiferència fa temps que l’hem traspassada, blanquejant el feixisme, blanquejant el PSOE, blanquejant l’OTAN. Convertint en normalitat unes polítiques, uns negocis i unes estructures militaristes que res tenen a veure amb la pau.

Per açò, des de l’Associació de Vesines del Mercadal volem mostrar el nostre rebuig a les maniobres que es fan aquests dies a Menorca i, a la vegada, reivindicar de nou l’ideari pacifista tot recordant que les lluites per la pau i el desarmament no han caducat, sinó que, precisament ara més que mai, necessiten recuperar la visibilitat i reincorporar-se al costat de totes les altres lluites per a la transformació social.

Perquè som i serem antimilitaristes sempre!

stats