19/07/2022

L’“exitàs” illenc en les rebaixes del transport

2 min

Per una vegada que tenim les competències transferides, en sortim mal parats. De setembre a cap d’any, els peninsulars podran agafar el Cercanías, Rodalies i trens de mitjana distància de franc, una mesura aplaudidora per a les seves butxaques i per al medi ambient. Res a dir, tot el contrari, però aquesta iniciativa també seria meravellosa per als usuaris del tren mallorquí que depèn exclusivament de la Conselleria de Mobilitat. Per un pic, des de Moncloa, podrien tenir present el concepte d’insularitat que tan bé queda quan qualsevol dirigent estatal ve a les Balears i que han oblidat es té a l’hora de redactar noves mesures.

Fins i tot, per què no es podria fer via REB, que és allò com la fosca: “una cosa que no és cosa i que per tot el món se posa”. Traduït a l’escenari polític, és una cosa que tothom es posa a la boca però que no es materialitza en res. Idò bé, ja que els Pressupostos Generals de l’Estat d’enguany finançaran el tren dels peninsulars per anar a fer feina o estudiar, per què no s’augmenta la partida que es va prometra per al REB i s’accelera que arribin de veres els doblers? 

Aquests tres dies de Debat de política general no s’ha sentit parlar de les Balears; tret d’un segon en el qual el president va aplaudir que els dos arxipèlags seran l’exemple verd a Europa, no varen tornar a aparèixer en tot el Debat fins a les propostes de resolució. Aquí Vox demanava que les Balears tornassin les competències de justícia que no té, i Ciutadans, que es reformàs el sistema de bonificacions del descompte de residents per viatjar, perquè això encareix massa els bitllets de la resta d’espanyols que volen anar a les illes. Sense comentaris.  

Com em va assegurar una bona font del Congrés, després de comprovar que pràcticament tots els territoris de l’Estat havien tengut el seu minut de protagonisme durant el Debat: “Res, un exitàs de les Balears”.

stats