05/08/2022

Joan Carles I, l’absència present

2 min

Jardins del palau de Marivent, dijous 4 d’agost del 2022 a les 21 hores. Data històrica: per primera vegada, un rei d’Espanya obre les portes a la ciutadania de la casa on estiueja des que és nat. En el xalet on, malgrat els desitjos del seu impulsor –Juan de Saridakis–, els mallorquins li permeten romandre.

És un gest; a la monarquia del segle XXI només li queda això, els gestos. És la manera d’agrair l’hospitalitat d’aquesta terra. Des que va esclatar el cas Nóos, els estius a Mallorca ja no són el que eren per a la família Borbó. Les suades començaren amb Urdangarin, però varen quedar en no res devora les que ha provocat Joan Carles I en el seu fill.

La recepció reial es produïa només 24 hores després del segon aniversari de la fuita del rei emèrit als Emirats Àrabs. El tràngol era mal de passar per a Felip, que tot i imposar el silenci sobre el seu antecessor, després de comentar la calor i que ningú hi veia dos pams enfora per la manca de llum, Joan Carles I era present en totes les converses. No sabrem si Pedro Sánchez va intentar fer un favor al rei impulsant les mesures de reducció energètica aquesta setmana, però no va ser a bastament perquè tothom s’oblidàs del patriarca dels Borbons.

Era l’única absència comentada; la plantada dels membres de MÉS i Podem ja no cridava l’atenció. Sí la presència de Juan Pedro Yllanes, que explicava que ell anava allà perquè li toca com a vicepresident del Govern. Per ventura, si tots els polítics convidats haguessin anat a Marivent, els reis haurien pogut conèixer en primera persona per què no són ben rebuts per tots els mallorquins i, de passada, haurien pogut treure a Felip com està son pare i si qualque dia tornarà a trepitjar Marivent.  

stats