25/05/2024

Onze anys de l’ARA Balears: sense informació no hi ha reacció

2 min

PalmaDesprés d’onze anys, hi ha molts motius per fer i per celebrar l’ARA Balears, un mitjà que, tot i els errors que feim i que esperam que entengueu, mai no ha deixat de banda el compromís social, mediambiental i cultural. Perquè a l’ARA Balears no entenem el periodisme sense compromís. L’entenem com a eina per canviar les coses, perquè sense informació no hi ha reacció. Com deim sovint, el silenci no és una opció.

Ens enorgulleix el nostre compromís amb l’educació pública i de qualitat i ens sentim uns afortunats per haver rebut un llegat cultural i lingüístic que estimam i que, a més, defensam. I defensam la nostra cultura i la nostra llengua com a espais d’acollida, d’integració i d’una vida millor per als que arriben a les Illes. Feim l’ARA Balears perquè ens motiva la defensa del territori, els recursos naturals i el medi ambient, dels quals som part. El feim perquè volem una societat millor, més justa, més igualitària, més solidària, més ecologista, més sostenible i més informada.

Estam molt satisfets del que feim, perquè sentim que apuntam bé els grans temes: fa anys que cridam l’atenció sobre els problemes de l’habitatge, de la saturació turística, del transport públic, de les conseqüències de la construcció i ocupació sense planificació. Els temes que avui són els que més preocupen la societat balear. Com hem apuntat sempre a la necessitat de polítiques destinades a protegir la nostra llengua, la catalana, perquè tingui els mateixos drets i oportunitats que el castellà, amb el qual comparteix oficialitat a l’Estatut d’Autonomia. I hem mantingut aquests principis editorials governi qui governi. Som un diari que sempre ha mantingut la independència de la seva mirada. 

Volem fer un periodisme compromès, responsable, rigorós i respectuós. A l’ARA Balears, aquest periodisme, el feim en la llengua pròpia de les Illes. Per això vàrem néixer: perquè informar i informar-se en català a les Balears hauria de ser el més normal. Com hauria de ser el més normal que fos la llengua de les administracions públiques, que al sistema sanitari ens atenguin en català, que es pugui anar al cinema i al bar en català. Però aquesta normalitat no existeix i a l’ARA Balears, fer periodisme en català ens costa molt, tot i que ho feim convençuts que és allò que volem. 

El català ens necessita a tots per superar els atacs i la situació de debilitat que pateix. I la ciutadania necessita una informació rigorosa i treballada per afrontar els embats del moment actual, ple de mentides disfressades de veracitat. Tot l’equip de l’ARA Balears, sense el qual aquesta aventura no seria possible, assumeix que contar el món en català, amb honestedat i sinceritat, és la manera més eficaç de millorar-lo.

stats