Nova etapa sense passar pàgina

1 min

El PSC ha sigut el partit més votat a Catalunya gràcies a recollir el vot útil del constitucionalisme a costa de Ciutadans, que ha perdut 30 diputats, i del PP, que avui és l’última força parlamentària amb tres escons. Salvador Illa ha sigut el candidat més votat, però les eleccions les guanya qui aconsegueix la majoria per ser investit al Parlament, i els votants han decidit que Catalunya no pot passar pàgina i fer com si els últims deu anys dramàtics es poguessin esborrar com si res.

La majoria independentista és més àmplia que mai, i al nou hemicicle té 74 diputats i més del 50% dels vots, un avantatge per asseure’s a la taula de negociació compromesa pel PSOE i un missatge internacional útil. ERC ha guanyat el pols dins del bloc independentista i Pere Aragonès s’ha imposat al cap de llista de JxCat, Carles Puigdemont. Començarà ara una negociació amb “les noves bases” de les quals parlava l’expresident. Laura Borràs ha demostrat que és una candidata efectiva i ara té a les seves mans que es negociï ràpidament un govern seriós, sense frivolitats i capaç de gestionar la pitjor crisi econòmica i sanitària que ha viscut mai aquest país. També la CUP haurà de decidir quina implicació assumeix.

Capítol a part mereix l’entrada al Parlament de l’extrema dreta, amb 11 escons. Caldrà una acció determinada i serena per no acceptar que marquin l’agenda amb les habituals provocacions, que aconsegueixen enverinar, encara més, el debat públic.

stats